Hålla bröllopstal - Experten svarar



 skriva tal för bröllop

Vad ska ett tal innehålla? Måste man hålla bröllopstal? Ska man läsa innantill eller använda stolpar?


Talskrivaren och expert på bröllopstal har svarat på några av de vanligaste frågorna på vad man ska tänka på när man ska hålla tal på ett bröllop.

Måste man hålla tal?
De som redan gjort det anser att det är tre tillfällen då man utsätts för de största påfrestningarna här i livet. Vasaloppet, körkortet och bröllopstalet. De två första kan man slinka undan. Men knappast bröllopstalet.

På sin tid var det män som lämnade hustru och barn och avvek till Amerika. Många av dem hördes sedan aldrig av. Några forskare menar att det var för att slippa hålla tal på barnens bröllop. Och i Rom på sin tid satte man ut nyfödda flickebarn i ödemarken förmodligen av samma skäl. Sådant bör man tänka på innan man skaffar barn.

Vill du ha hjälp med bröllopstalet kan du vända dig till >> Taltips <<



Men måste man hålla tal? Ja. I varje fall om du är brudparets förälder, tärna, bestman, marskalk, toastmaster eller bästa vän. Potentiella arvtanter slipper. De är populära ändå. För övriga gäller samma regler som för kollekten i kyrkan. Man måste inte. Men det ser bra ut.

Hur låter ett bra tal?
Många anser att Bruno Liljefors, Anders Zorn och Pablo Picasso var begåvade konstnärer. Men skulle du bett dem måla en tavla med t ex en angorakatt som lapar mjölk ur en gammal ansjovisburk, skulle du fått tre olika resultat. På Liljeforstavla kanske du t o m kunde känna doften av ansjovis. På Picassotavlan skulle du kanske inte ens hittat katten. Men alla målningarna skulle finna sina entusiaster.

Bra tal är som bra böcker. De är inte bra för alla. Men den som hittat en bra författare återvänder gärna till honom. Samma gäller den som hittat sin talskrivare.

Vilka förväntningar finns det på talaren?
Det finns främst tre instanser som har önskemål på ett tal.

a) Publiken. Den vill helst höra ett roligt tal. Det skall också gärna vara välformulerat och varmt

b) Brudparet har samma önskemål som publiken men är också mycket angeläget om att talaren lyckas bra med sitt tal. Ett tal av mamma med stående ovationer är en av brudparets bästa bröllopsgåvor. Föräldrars tal vid ett bröllop är oftast den första gången de presenteras i en sådan situation för den andra släkten. Och detta är mycket viktigt för brudparet.

c) Talarens mål är att lyckas. Det viktigaste för honom är om talet går hem hos brudparet. Publikens värdering kommer i allmänhet i andra hand.

Vad bör man tänka på när man planerar ett tal?
Talaren bör kartlägga miljön och publiken T ex vilken lokal, dag- eller kvällstid, inne eller ute, publikens storlek, förekomst av alkohol, publikhänsyn av religiösa skäl och förbjudna ämnen. Det finns nog fler hänsyn att ta.

Vad ska talet innehålla?
Helst: Trevliga och helst roliga episoder ur brudparets liv, karaktärsdrag och hjärtefrågor som talaren känner varmt för, lite biografi och en knivsudd karriär,
Kan undvaras: En fullständig biografi från vaggan till – brudstolen. En sådan passar däremot utmärkt när man skall avtacka en suppleant i nykterhetsnämnden efter 30 års tjänst.
Bör undvikas. Pinsamma berättelser med fylleinslag från möhippa eller svensexa, redovisning av föredettingar, redogörelser med rubriken ”kommer du ihåg när vi” och så kommer detaljerade och omständliga historier med huvudsakligen röjarinnehåll som bara berör talaren och festföremålet.
Språket: Vårdat språk utan vulgära inslag och kraftuttryck

När skall jag skriva talet?
Så tidigt som möjligt. Först när man har ett bra tal under huvudkudden kan man sova gott om natten. Nobelpristagare får redan i oktober reda på att de fått priset. Det förväntas hålla en nobelföreläsning i december. Många har berättat att de börjat skriva på talet direkt. Om en helt ordinär bröllopstalare får skrivkramp ett par månader före bröllopet är det ingen katastrof. Men återstår det bara en vecka, då gäller det att ha en snabb talskrivare i bakfickan om det inte skall bli mässfall.

Hur samlar jag stoff?
Talaren kan få uppleva två höjdpunkter: När han samlar stoff till talet och när han får stående ovationer efter talet. Vissa når bara den ena höjdpunkten. Mina bästa tillfällen att samla stoff har jag när jag kör bil (ensam!), när jag springer elljusspåret och när jag rastar hundarna. Jo, dessutom när jag vaknar klockan tre på natten och tänker de stora tankarna. Men då skall man ha papper och penna för på morgonen har man annars glömt vad det rörde sig om. Lustigheterna kommer mera sällan när jag sitter framför datorn och försöker krysta fram något vettigt. Sedan samlar man de snillrika infallen på ett papper i form av kodord. Det är roligt att samla kodord. Jag ser framför mig hur bra talet blir om jag tar med det och det och det. När det är dags att skriva talet är problemet inte att hitta stoff. Det svåra är att välja bort.

Folk som sover dåligt på natten skriver de bästa talen. Då kan man vrida och vända på någon idé och plötsligt får man en knorr på en historia och somnar lycklig. Sen gäller det förstås att få femton knorrar till för att talet skall bli fullt.

Den som fick minst en trea i religionskunskap i skolan kommer säkert ihåg Den Heliga Birgitta. Hon sov dåligt om natten och fick då uppenbarelser som hon sedan skrev ned när hon vaknade. Förmodligen är det numera bara kanske en och annan biskop som har läst dem. Men de var så bra att Påven helgonförklarade henne. Det är inte många bröllopstalare i dag som kan slå det.

Hur kommer man igång med skrivandet?
Det är en utbredd missuppfattning att en författare inväntar inspirationens ögonblick för att kunna författa. De flesta har fasta arbetstider. Sitter vid datorn efter frukost kl 8. Skriver till 12. En timmas paus och så författande ett par tre timmar till. Men ofta nämner författare att de kan sitta framför ett blankt papper kanske i timmar utan att kunna få fram en enda vettig rad.

Det är likadant med oss andra dödliga. Vänta aldrig på inspirationens ögonblick. Sätt igång i alla fall. Framgångsrika författare säger att en bok är 10 % vett och 90 % svett. Som talskrivare vill jag intyga att just så är det. Till en början känner man dåligt samvete att inget blir gjort. Men man vänjer sig. Jag vet att förr eller senare lossnar det. Och ibland kommer den lyckliga stunden då allting flödar. Då gäller det att hinna skriva ned allt som kommer. Och då är mitt råd: Skriv! Skriv! Skriv! Bry dig inte om stavfel, se till att få med allt som som tränger sig på, lyssna inte till lockrop att kaffet är färdigt, Skriv! Skriv! Skriv!

Sedan är Du lycklig. Jag lovar! Det berättas att August Strindberg gjorde så. Men han brydde sig inte om att rätta det han skrev utan skickade allt till sin förläggare, Bonniers , som väl fick skicka det för rättning till någon fattig talskrivare.

Detta är lyckan för en talskrivare. Den andra lyckan är väntan på att få läsa upp talet på bröllopet. Men skall jag vara riktigt ärlig så upplever man den andra lyckan kanske först vid sitt andra tal. För då är man säkrare på vad man kan.

Ska man läsa innantill eller använda stolpar
Idealtalaren håller sitt tal utan manus utan att staka sig och utan nervositet. Sådana talare finns. Demostenes som levde 300 f Kr var en. Han ansågs vara forntidens störste talare. Kanhända man kan hitta några till. Men de flesta har aldrig hört någon sådan. De flesta av oss har hört fler tjäderspel än sådana superbegåvningar.

Många talare har en lapp med stolpar. Deras tal blir en berättelse av vad han kommer ihåg från sina stolpar. Och hur många goda berättare finns det. Ett bra tal är inte bara innehåll. Det är också eleganta formuleringar och fyndiga ordkombinationer. Det är att kunna berätta en historia så att knorren sitter på rätt ställe. Och hur många kan komma ihåg sådant.

Mitt råd är alltså entydigt. Använd manus! Har du lyckats få ihop ett bra sådant kan du tryggt invänta dagen D. Du är då inte nervös. Brudparet är inte nervöst för att mamma skall komma av sig. Publiken är trygg. Den tycker annars det är synd om en talare som stakar sig.

Mina råd gäller enbart tal utom tjänsten. Professorn i juridik, flygledaren på Arlanda och löjtnanten som rider pukhästen i högvakten har inga problem att utan manus tala om tjuvjakt, flyghaverier och krumsprång. Men när de skall gifta bort sin dotter är de alla noviser. Det är då talskrivaren träder fram. Utan talskrivaren stannar Sverige!

Frågorna har besvarat av våra experter inom bröllopstal.

Tips för att skriva bröllopstal


Det är en stor ära att få skriva ett bröllopstal till någon nära dig, men du kanske känner att du inte kommer att klara uppgiften. Innan du börjar skriva talet, ta reda på vad som krävs och du kommer att upptäcka att det inte är så svårt trots allt.



Om man vill hålla tal under bröllopsfesten, ska man anmäla detta till toastmastern. Om det framgår i inbjudan vem som är toastmaster, ska talen anmälas till denne i god tid. Annars brukar toastmastern ha en lista där man kan skriva upp sig när man kommer till bröllopet.

Gör en plan för talet



Sitt ner och fundera på vad du vill säga. Liksom de flesta svåra uppgifterna, blir det lättare om man tar reda på vad som krävs. Gör en lista på viktiga punkter och använd en eller två av dessa. Använd din vänskap med bruden eller brudgummen som bas för ditt anförande. Ett annat enkelt sätt att skriva ett bröllopstal är att börja med en rolig men lämplig berättelse om personen i fråga. Kom ihåg att inkludera ett tack till viktiga personer och avsluta med en hjärtfull skål.

Bestäm själva utformningen



Berätta om hur du känner bruden eller brudgummen och berätta om vilka känslor du har för dem som individer och som ett par. Det är viktigt att ge sitt tal en personlig ton och få det att låta som om du talar fritt ur hjärtat än att det blir alldeles för formellt. Annars kan talet bli stelt och orden kännas obekväma att säga högt.

Var rolig i ditt tal



Om du tänker lägga till lite skämt få till ett roligt tal, se till att din värdighet är intakt efteråt, samt att det inte känns obekvämt för brud och brudgum.

Var kreativ



Om du vill ge ditt tal en extra knorr, kan du lägga till en sång eller dans eller t o m ett bildspel för att ge talet en ytterligare dimension. Om du väljer att lägga till en kreativ touch, se till att det passar brudparet.En dikt ger det också en trevlig dimension.

Tala lugnt



Stressa inte dig igenom ditt bröllopstal. Om du inte känner dig säker memorera ditt tal, och använd kort med stolpar. Försök att undvika att läsa från korten och försök att ha ett avslappnat kroppsspråk. Försök också att hålla bröllopstalet kort. Det är bättre att avsluta talet när gästerna vill höra mer, än att fortsätta så länge att de förlorar uppmärksamheten.

Skål för brudparet



Det är brukligt att utbringa en skål för brudparet i slutet av talet – glöm inte det!


Anlita expert på bröllopstal


Ta hjälp av Taltips med bröllopstalet


Ett bra tal är kort, klar och enkelt. Ett tal blir aldrig bättre för att man försöker förlänga och upprepa det roliga, tvärt om. Det är inte det lättaste att skriva ett bra tal. Men hjälp finns att få. Idag är det många som anlitar ett proffs att skriva bröllopstalet. Är det fusk? Nej då, inget hindrar talaren från att mena varje ord som han eller hon säger.


Att tala eller inte tala


Oavsett om du väljer att framföra en sång, ett bildspel eller ett tal så är det viktiga att du framför något. Med ett framförande på bröllopsfesten har du blivit en del av ett viktigt bröllopsminne som brud och brudgum kommer bära i sina hjärtan för resten av livet. Trots att många vet att detta är sant, är det vanligt att känna ångest inför det tal man ska hålla.

Ett bra tal är välplanerat


Ett bra tal kommer med en inledning, en mellanakt och en slutpoäng, och personen som framför talet bör göra det tydligt och lagom långsamt. Det handlar inte bara om att framföra något personligt och underhållande för brudparet, det handlar också om respekt för brudparet och alla övriga gäster. Att hålla ett tal som tas emot väl mitt under varmrätten kan kännas dömt att misslyckas redan på förväg, men med ett välskrivet och hjärtligt tal kan det istället bli en av kvällens höjdpunkter.

Istället för sömnlösa nätter


Vill man slippa sömnlösa nätter och känslan av okreativitet kan man spara mycket tid och energi genom att köpa ett färdigskrivet bröllopstal. Läs det några gånger så det sitter den stunden du ska framför det på riktigt. Att köpa ett tal är aldrig fel, för ganska troligt så kan det finnas någon annan som är mycket bättre på att förmedla i ord allt det där som du önskar säga brudparet på deras bröllopsdag.

Ordning för bröllopstal


När bröllopsceremonin är avklarad och sällskapet satt sig till bords för att äta och dricka gott, kommer det förr snarare än senare att börja klingas i glasen. Det har således blivit dags för de obligatoriska talen. Ett vanligt inslag på ett bröllop är att brudparets anhöriga håller tal och ger sina lyckönskningar till de båda turturduvorna.

På ett större bröllop är det i regel många som vill säga sitt och ett turordningsschema är därför behövligt, för att i möjligaste mån undvika kaos och ge alla samma chans att göra sig hörda. Toastmaster ser till att talen sprids ut under middagens gång, då många tal på raken tenderar bli tradigt för gästerna att genomlida.

Är du intresserad av att hålla ett tal, bör du i god tid meddela detta till bröllopets toastmaster, som håller i schemat för talen. Då bröllopsgästerna får höra mängder av tal under middagens gång, bör du inte göra några större utsvävningar i ditt anförande, för att inte tråka ut din publik fullständigt. Ett tal om 2-3 minuter brukar därför vara långt så det räcker.

Värt att tänka på är att inte ta upp pinsamheter, eller gammalt groll som legat och grott till sig i garderoben under alla år. Fokusera istället talet på brudparet och deras gemensamma lycka, samt hur väl de passar för varandra, så blir alla nöjda och belåtna.

Taltips hjälper med bröllopstalet.



Senast uppdaterad måndag 3 september 2018 kl. 10:33