Bröllopsplanering är A och O



 glödlampa inspiration

Att gifta sig, det vill säga att stå framför en präst eller annan vigselförrättare och lova varandra evig kärlek och trohet, tar bara någon minut. Ett bröllop är ju emellertid så mycket mer än bara själva vigselakten. Vad är till exempel ett bröllop utan en mottagning och en rolig fest? Att planera bröllop är otroligt viktigt för att det ska bli så fantastiskt som ni drömmer om.

Bröllopsplanerare


En komplett planering av ett bröllop görs inte över en kopp kaffe. I alla fall inte om man ordnar allt själv, då du lär märka att checklistan efter en stunds eftertanke snart både blir lång och slingrande. Du kan ta hjälp, antingen i form av en bröllopsplanerare eller någon inom familjen och bekantskapskrets som du kan vända dig till. Du kan i viss utsträckning lämna ifrån dig detta ansvar genom att ta till professionell hjälp i form av en bröllopskonsult.

För att få ett lyckat bröllop utan onödig stress kan ni anlita en koordinator för bröllopet som hjälper er från början att planera bröllopet samt med bröllopsdekoration på bröllopsdagen.


Om du vill ha ett så fint och välplanerat bröllop som möjligt, får du räkna med ett ganska stort projekt. Du får också räkna med börja med planeringen och förberedelserna så tidigt som ett år före det planerade vigseldatumet. Här är lite kort om hur du kan planera bröllopet.

De stora dragen


De stora dragen bör du dra upp mycket tidigt, gärna upp emot 12 månader före bröllopet. Du börjar givetvis med just datumet. Sedan bör du fundera kring vilken kyrka/vigsellokal som ska användas och vilken karaktär bröllopet ska ha.

Några månader senare kan du lägga upp en budget, så att du har något att förhålla dig till när du sedan väljer bröllopsklädsel och funderar kring hur många som ska bjudas in, hur festen ska se ut, hur vigseln och festen ska förevigas, och så vidare.

Planering av bröllopsdagen


Ungefär sex månader före den stora dagen är det bra att börja med att planera dagen i detalj. Fundera på saker som bröllopsmenyn, vilka inbjudna som ska ha särskilda roller att spela (tärnor, bestman, toastmaster), hur de olika korten (inbjudningskort, placeringskort, tackkort) ska se ut, vilken brudbukett du vill ha, med mera.

De sista skälvande månaderna


När det är 2-3 månader kvar är det dags att sluta planera och i stället genomföra. Nu ska du ordna med hindersprövning, beställa ringar, beställa bröllopstårta, boka tid hos frisören, göra önskelista för gåvor, etc. En god idé är att du utser någon som står dig nära att hjälpa till med diverse arrangemang och hjälpa dig komma ihåg alla detaljer. När den stora dagen kommer, vill du ju bara kunna njuta av den.

Bröllopsdagen kan vara den bästa dagen i livet, förutsatt att allt under dagen går som planerat. Nyckelordet här är just planering. Utan planering finns risken att högtidsdagen blir betydligt mindre lyckad än vad man har tänkt sig. Vad är det då som ska planeras? Det korta svaret är ”mycket”, men givetvis är bröllopets storlek dimensionerande.



Vikten av att planera bröllopet


Oavsett vilket bröllop du och din partner väljer, är det ett måste att börja planera i god tid. Utan en bra planering finns risken att bröllopet faktiskt inte blir ditt livs ögonblick. Börja i god tid med att planera tidpunkt och plats för vigselakten och även detaljer kring eventuell efterföljande mottagning och fest. Se till att du och din partner är överens om en budget och fortsätt fortsätt fundera kring klädsel, vilka som ska bjudas in till bröllopet och vilken meny som ska serveras. Hitta inspiration i tidningar och på bröllopsbloggen. Fråga vänner och bekanta om tips.


Börja planera i god tid


Planering av ett bröllop är en process som bör få ta tid. Bröllopsdagen ska ju bli så perfekt som möjligt och då gäller det att du inte stressar i planeringen. Med en längre planeringsperiod får du gott om tid att fundera på var bröllopet ska hållas, vilka som ska bjudas in, vilka inbjudna som ska få särskilda uppgifter, var mottagningen ska hållas, vilken mat som ska serveras, med mera. Risken/chansen finns att du ändrar dig många gånger under processens gång och då är det bra om det finns tid att reagera på de nya förutsättningarna.


Notera eventuella risker vid bröllopsplanering

En viktig del i planeringen inför bröllopet är att identifiera eventuella risker och ha en beredskap för dessa. Ska bröllopet hållas utomhus måste du till exempel planera för att det kan komma regn. Se då till att det finns en alternativ plats för vigseln. Fråga dig själv vad som kan störa vigseln och mottagningen och ta höjd för dessa störningar.


Använd checklistan för ert bröllop >>


Senast uppdaterad fredag 25 maj 2018 kl. 08:25