Viola och Jonathans bröllop i Stockholm
I detta bröllop får vi följa med Viola och Jonathan under deras bröllopsdag. Bröllopet ägde rum på Stallmästaregården i Stockholm den 10 augusti, 2013.
Bruden berättar..
Den 10 augusti gifte jag mig med Jonathan Krantz, mannen jag blev kär i år 2007 på Länsförsäkringar där vi båda jobbade.
Vi gifte oss på Stallmästaregården i Stockholm. Solen sken redan från morgonen och fick vattnet att glittra. Dagen var magisk från första stund.
Det sägs att kärleken övervinner allt. En klyscha som faktiskt är sann, men man måste vara beredd på att kämpa för att lyckas övervinna allt.
Jag tänkte fokusera på glädjen i att kunna mötas halvvägs och varför man kan lyckas trots olika traditioner. Det går inte att komma ifrån att det finns fördomar när två helt olika kulturer möts. Även för människor med samma traditioner, så varierar ju hur man firar till exempel jul, midsommar, påsk eller födelsedagar.
Ni minns säkert den där reklamfilmen för Marabou när huvudkaraktären säger ”I min familj får man ta från det undre lagret”? Ja, lite så är ju livet. Alla familjer och människor har olika traditioner. Det gäller att förstå varandra och mötas halvvägs.
I mitt och min makes fall har det handlat om att hitta en mix av våra svenska kulturer och övriga kulturer som vi har fått via våra föräldrar(persiskt, franskt, judiskt och svenskt). Vi har lärt känna varandra i samband med varje tradition. Nu när vi skulle gifta oss blev det ju extra tydligt att vi behövde välja det bästa av varje tradition inför vår stora dag.
Det är så skönt att kunna hålla huvudet högt, hjärtat öppet och sinnet fritt för att inte bara vinna mot alla fördomar, men att faktiskt också, förhoppningsvis, få andra att öppna sinnet, hjärtat och få förståelse för olikheter istället för att se olikheter som ett hinder.
Tema och planering
Vi började planeringen redan i januari och lokalen var bokad i februari. Det blev Stallmästaregården. Har du inte hittat en lokal än så rekommenderar jag Stallmästaregården. Maten var utsökt, personalen var väldigt serviceinriktade och vår kontaktperson Madelen Sundberg var hjälpsam från dag ett!
BLI ETT TEAM OCH GÖR EN BRA UPPDELNING
Jag och min make delade upp ”sysslorna” och gjorde diverse checklistor så att vi kunde hjälpas åt så gott det gick inför den stora dagen. Datumet var klart och lokalen var bokad. Mitt tips ”Se till att dela upp de olika uppgifterna inför bröllopet”. Är någon av er kontrollfreak så är det här ett perfekt tillfälle att jobba med att lära sig delegera bättre än någonsin. Resultatet blir trevligare samarbete, mindre stress och även en del utrymme för kreativitet!
Att skapa en gemensam kultur i en relation, skapar möjligheter för att förstå varandras olikheter och omfamna skillnaderna.
Vi valde att kombinera våra olika traditioner för att hylla våra familjer och inte glömma var vi kommer ifrån. Ens ursprung är väldigt viktigt, men det är minst lika viktigt vart man är på väg i livet och vilka man är här och nu. För mig var det till exempel väldigt viktigt med en persisk dikt under vigselceremonin och fransk sång. Men ju närmare bröllopet kom, sådär 3 månader innan, insåg jag att det jag mest ville få fram och dela med mig av min uppväxt i Botkyrka. Därför var det väldigt kul att min barndomsvän Dogge Doggelito kunde komma och sjunga för våra gäster under förminglet.
Lavendeltema
Tidigt i vår föreslog min make att vi skulle ha lavendeltema på bröllopet.
-Lila som du, Viola, sade min man.
Dessutom gav lavendeltemat oss tillfälle att skapa en provencekänsla med lavendeldoft och lavendelfärger. Jag har min pappa i Avignon och starka band till Provence.
Brudtärnorna hade lavendelklänningar, marskalarna hade courtage med lavendelinslag och resten av bröllopsföljet, våra föräldrar till exempel, fick ha lite starkare lila inslag. Det blev helt magiskt!
Vi hade till och med lavendeltvål inne på toaletterna i festlokalen!
Vigseln blev också väldigt magisk och stark
Elisabeth Ljunggren Kurbany spelade harpa och sjöng bland andra låtar Hymna à l’amour, min kusin läste en dikt av Hafez, en stor persisk poet, Jonathans syskon läste lite välsignelser på hebreiska och vår vigselförrättare sade vackra ord om ursprung, förlorade familjemedlemmar och symboliken med att krossa glas.
Judisk tradition
Vi vigdes under en bröllopsbaldakin (en så kallad Chuppah). Chuppan symboliserar brudparets första hem och gemensamma förening. Den saknar väggar för att välkomna alla gäster. Det är lite av symboliken! Det var min svärmors vän som dekorerade Chuppan så att den skulle passa det lila temat.
Bakom oss såg man den vackra sjön, solen som sken och grönskan som gav den där trygga och lugna känslan. Ja, jag överdriver inte att det faktiskt kändes som en saga.
Kärleken är en förening = olika kulturer är en del av föreningen
Det mest vackra var ändå att vi stod där under bröllopsbaldakinen och våra föräldrar och bröllopsföljet stod på var sin sida. Det finns så mycket intolerans i världen. Människor mördas och skadas dagligen på grund av identitet, etnicitet, sexualitet, religion eller för att de inte följer normen. Därför känner jag så mycket hopp när jag tänker på att vi faktiskt har kämpat för att inte låta våra olika ursprung vara ett hinder, vi ser det som en tillgång, att kunna förenas och omfamna våra olika identiteter.
Det var inte meningen att bröllopet skulle bli politiskt. Men det går ju faktiskt inte att undgå att skriva om kärlekens och respektens symbolik i det här.
DET GÅR att mötas över ”Kulturgränser”, det gäller bara att respektera och acceptera varandra, att inte offra sitt eget ursprung och att hitta en gemensam kultur och tradition också. Det tycker jag att vi gjorde redan på bröllopet.
Min man sade under middagen”vi går och minglar med våra gäster under middagen”. Vi hade 94 gäster. Även om våra älskade vänner och toastparet Lars Dahl och Hanna Krozer fick lugnt be oss sätta oss ner när vi minglade runt under middagen, så är jag glad att vi skapade en gemensam tradition där= gästerna i fokus. Ja ni förstår, traditioner är inte bara något som har ”VARIT” och kommer från ”förr”. Det handlar ju faktiskt om att skapa egna traditioner också tillsammans.
Vänner och familj
Vi hade totalt 94 gäster på bröllopet. Det var fantastiskt att ha så många goda vänner och familjen samlade på plats från Sverige, Iran, Israel och Frankrike. Det talades många språk under talen och i salen. Det var väldigt speciellt, en speciell känsla att kunna ha så många språk som hade samlats för att hylla kärleken. Tack till er alla som kom och delade vår dag.
Speciellt stort tack till min älskade syster, hennes man och de finaste brudnäbbarna, mina syskonbarn, våra föräldrar, bröllopsföljet, Lars Krantz som ordnade alla vackra buketter från Wij trädgårdar och Ann Silber som fixade den snyggaste bröllopsbaldakinen. Vill även tacka mina vänner Åsa & Derya som var ansvariga för mingelbilderna.
Jag är så nöjd med vår stora dag och nu har vi varit gifta i snart en månad, så jag är fortfarande nygift, nykär och tittar på bröllopsbilderna typ varje dag…
Men jag ser fram emot vardagen, att hela livet kämpa för att vi alltid ska visa varandra förståelse, vara ett bra team och ha öppna sinnen när vi möter andra människor. I varje möte med en människa du inte känner, kan du välja att antingen ägna din tid åt att döma hen, eller att faktiskt lära dig något.
/Viola Zabeti (behöll mitt efternamn).
Företag och personer som hjälpte till:
- Fotograf: Jennifer Gullback
- Festlokal: Stallmästaregården
- Brudkläder: Brud och Fest
- Herrkläder: Tiger, NK Stockholm
- Brudfrisyr: Cardells Hair Lounge
- Tårta: RC Chocolat Sigtuna
- Blommor: Wij trädgårdar
- Underhållning: Dogge Doggelito
- Vigselmusik: Elisabeth Ljunggren Kurbany
- Inbjudningskort: Calligraphen
Senast uppdaterad tisdag 10 september 2013 kl. 07:49