Att tänka på vid omgifte omgifte

Vad är viktigt att tänka på om det är andra gången ni gifter er (eller kanske tredje..)! Få en inblick i vad kyrkan har att säga och också hur man kan vara hänsynsfull till sin familj.
Det är kanske inte första gången ni gifter er! Gratulerar! Den här gången blir det perfekt. Om den senaste vigseln skedde i rådhuset skulle det kanske vara underbart med en kyrklig vigsel med efterföljande fest. Eller kanske ni hellre vill ha ett litet intimt bröllop med era vänner och familjer. Det går bra vilket ni än väljer. Vid omgifte är det vanligt att barn finns med i bilden antingen från en av er eller från båda parter. Nedan följer en del tips på vad som är viktigt att tänka på för det blivande brudparet.

Äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord är vettigt om man har intressen som man vill skydda. Det kan tyckas oromantiskt men nödvändigt om ni har någon typ av tillgång som skulle kunna drabbas. Det är viktigt om ni har egna barn vars arv kan påverkas. Det är också ett bra tillfälle att se över hur ni vill att era tillgångar ska ärvas.

Omgifte och religion

Om du är kristen kommer du behöva ta itu med din religiösa tro och övertygelse innan du ens kan tänka på att gifta om dig. Det kan bli aktuellt med omvändelse, ogiltigförklaring av ditt tidigare äktenskap eller att prästen vägrar att viga er. Detta gäller givetvis bara i vissa kristna religioner. Ett alternativ kan vara att gifta om sig borgerligt. Om detta är något du funderar på, kan det vara värt att besöka sin präst eller kyrkoherde och förklara vad du tänker göra. Du kan må bättre av det och de kan erbjuda råd och andlig vägledning.

Involvera barn

Om det är möjligt, involvera barnen i planeringen och förberedelserna inför äktenskapet, för att få dem att känna sig delaktiga i era planer. Låt era barn agera brudtärna, blomflicka eller ringbärare och om de är gamla nog, kan de kanske även hålla ett tal.

Vigseln

Bruden - var dig själv och låt din personlighet lysa igenom. Kanske var du traditionsenligt klädd förra gången du gifte dig - den här gången kan du klä dig precis som du vill. Det betyder att om du alltid har velat vara klädd i vit brudklänning, så gör det nu! Du kanske inte vill använda slöja, eftersom det enligt traditon oftast används vid den första vigseln. Istället kan du välja en glimmande tiara eller varför inte färska blommor i ditt hår.

Brudgummen: det samma gäller för dig. Klä dig precis som du själv vill och som känns bekvämt.

Se till att bröllopet blir som ni drömt om, vare sig det blir ett intimt eller formellt bröllop. Det finns bara en regel: Se till att ha kul!

Presenter

Att köpa presenter till ett brudpar som gifter sig för andra gången är inte lika lätt som för de som gifter sig första gången. Förmodligen har ni redan det mesta som behövs i hushållet. Istället kan en idé vara att köpa upplevelser, som t.ex. en Spa-weekend, danskurs, vinprovarresa, bergsklättringskurs etc.

Kom ihåg detta: Ni har visserligen varit gifta förut men inte med varandra. Behandla er stora dag som en unik och speciell händelse. Det är första gången för er två tillsammans. Lycka till med planeringen!

Senast uppdaterad tisdag 16 augusti 2011 kl. 17:38