Svensexa aktiviteter

Se företag inom svensexa aktiviteter
Svensexa aktiviteter
När mannen tar det slutliga steget ut i vuxenlivet och bestämmer sig för att slå sig till ro med kvinnan som han har det sådär extra fint med, kan han förvänta sig att en svensexa snart ligger för dörren. Han vet inte när, hur eller varför, men som vi alla känner till, så tenderar brudgummen att bli bortrövad av sina gamla kamrater så snart någon börja höra tonerna av bröllopsklockor. Traditionen har förstås länge varit att den mansperson som är i färd att lämna ungkarlslivet bakom sig, förbehållslöst slungas ned i bakluckan på en Amazon, för att hänga med grabbarna på ett sista blött äventyr inne i byn.

Tiderna förändras, emellertid. För den mer kultiverade, moderne manspersonen, finns lyckligtvis idag mer städade sätt på vilka man kan avhandla sin svensexa. Exempelvis kan man dreja kruka, rida ponny och åka limousine -- eller varför inte testa på en bäversafari?

Och precis som med möhippan, finns det specialiserade företag att vända sig till, om man vill organisera svensexan på ett riktigt snyggt, fräscht och proffsigt sätt. Då kan även den blivande brudgummen få en trevlig dag, inte bara hans forna dryckesbröder som så glatt utsätter honom för allsjöns tokiga påhitt.

Planera svensexan


Om du är utsedd till Best man, är det ditt ansvar att tillsammans med marskalkerna organisera svensexan. Det är inte varje dag som din bäste vän gifter sig, så hur gör man? Börja med att lägga upp en plan och sätt sedan igång med att ha en rolig och minnesvärd kväll.



Ska du planera en svensexa? Hur ska man lägga upp planeringen? Vilka fallgropar finns det?


Här finner du svar på några av de vanligaste på vad man ska tänka på inför svensexan.

Börja planera

Planera tillsammans med bruden när den bäst tiden är för svensexan. Du måste också få en lista över personer som brudgummen vill bjuda in. Samla telefonnummer och/eller e-mailadresser. Detta gör att du inte behöver involvera brudgummen vidare i din planering och festen kommer att bli en större överraskning.

När det startar en mailgrupp inför svensexan en månad innan bröllopet går av stapeln är det ofta lite sent. Men det är ofta så det går till. Det resulterar alltid i att en stor del av sällskapet inte kan. Eftersom många bröllop hålls på sommaren har folk i regel helger uppbokade.

Ett tips är att boka upp helgen en bra bit i förväg även om ni inte har någon agenda än och meddela även ”offrets” (snart) äkta hälft om evenemanget så att de inte bokar något.

Vad passar brudgummen

Oavsett vad du planerar är det en sak du bör tänka på innan du sätter hjulen i rörelse. Passar de planerade aktiviteterna brudgummen? Förhoppningsvis känner du honom tillräckligt väl för att veta vad han vill och inte vill. Var kreativ. Om han är sportig, ordna biljetter till den stora matchen, skaffa en hytt och börja festen med stil. Han kanske är den typen som giller att resa, boka hela gänget till en storstadssemester. Las Vegas, New York och Barcelona är alla fantastiska städer med mycket att se och göra.

Gör det hela med stil

Ungkarlsfester ses som brudgummens sista natt av frihet, men det är mer hederligt att inte ordna några trista utsvävningar. Det är också klokt att inte lämna brudgummen i några tvivelaktiga situationer, så att han riskerar att missa sitt bröllop. För undvika hicka på bröllopsdagen, är det bäst att ordna svensexan några veckor före bröllopet.

Budget

Det är nödvändigt att alla som är inbjudna dyker upp. Skicka ett mail med uppgifter på hur mycket allt kommer att kosta och se till att insamlingen av pengar är avklarad innan svensexan.

Hur mycket alkohol är lagom?
Alkohol på svensexanDet här är främst ett problem på svensexorna, men en fallgrop är att det dricks något kopiöst redan från morgonkvisten. Det här resulterar ofta i att ingen riktigt kan roa sig – speciellt på kvällen.

Försök att anordna (någotsånär) nyktra aktiviteter i alla fall under dagen och eftermiddagen. Det kommer alla att vinna på. Ett bra tips till svensexan är alltså att minska alkoholintaget.

Ska man alltid ha pinsamma uppdrag?
En svensexa kräver en del avvägning på vilken nivå man ska lägga sig. Det är tradition att det ska ingå visst obehag för den som ska gifta sig; att han ska göra bort sig och skämmas. Men för att få till en minnesvärd stund gäller det för den som anordnar tillställningen att utgå från brudgummen.

Är det någon som inte alls kommer roas av ”att sälja kyssar på stan”, och kanske till och med kommer känna starka obehagskänslor, gör inte det. Det blir inte kul för någon. Som sagt, lägg det på en bra nivå.

Hur många aktiviteter är lagom?
Ofta tar man i så att man spricker i planeringen och lägger in så mycket aktiviteter så att knappt något hinns med. Tänk på hur sällan ni i gänget samlas på en och samma gång; bara att det händer är ett ”event” i sig och något att ta vara på.

Då får ni tid att umgås och ha trevligt, vilket faktiskt är det roligaste med en svensexa.
Ska man avsluta på något speciellt sätt?
Att vara ”utsatt” för en svensexa innebär att du är på helspänn – du funderar hela tiden på vad som ska komma sen. Det här gör att det inte fullt ut går att slappna av under dagen.

Låt säga att er sista anhalt är en restaurang och ni senare ska gå vidare till ett uteställe, då föreslår jag att ni innan restaurangbesöket berättar att det är slut på överraskningarna. Förklara vad som ska hända senare under kvällen och ni kan alla slappna av och ha trevligt.

Tips på aktiviteter till svensexan


Att anordna en svensexan kan verka som den enklaste sak i världen att arrangera, men när trycket är på för att göra det till en minnesvärd kväll, känner du dig kanske tom på idéer. Sätt den blivande brudgummen i fokus; utgå från vad han vill, och festen kommer att bli en riktig hit!



Svensexan är sista festen med gänget innan brudgummen gifter sig. Svensexan har gamla traditioner från 1800-talet som går ut på att skämma bort och berusa brudgummen så mycket som möjligt. För att få ett så bra minne som möjligt, kan det vara klokt att inte ge brudgummen allt för mycket alkohol, läs mer om hur man ordnar en bra och rolig svensexa för brudgummen.

Natt på Stan
Kanske vill ni bara ha en vild natt ute på några av de bästa barerna och klubbarna i ert område. Börja kvällen genom att äta mat, en god middag någonstans, så att det inte blir för stimmigt på direkten. Restauranger är ibland restriktiva med att ta emot beställningar när det gäller svensexor, eftersom de ofta skapar många problem. Kanske en bowlinghall, en pizzeria eller någon annanstans, mer avslappnat skulle vara bäst för er. När ni har ätit, sätt fart mot stan. Förboka ett VIP-bord med drinkar på er favoritbar.

Aktiviteter
Om svensexan mer handlar om att vara aktiv varför inte planera en dag med fritidsaktiviteter. Go-Cart är populär aktivitet för svensexor. Du kan även planera en campingtur, ett bra alternativ för svensexor och för att stärka banden med blivande brudgummen och hans vänner. Om han är en golf-entusiast, är chansen stor att ni alla är det. Då kan ni ordna en resa till en berömd Golf Resort.

Fler aktiviteter

 • Sporta, t ex boxning, fäktning, bågskytte, klättring, minigolf eller vattenskidor

 • Rida

 • Paintball

 • Lazerdome

 • Sumobrottning i vadderade dräkter

 • Hoppa fallskärm

 • Forspaddling

 • Danskurs

 • Äventyrsbad

 • Jaccuzi/bubbelpol

 • Femkamp på Gröna Lund

 • Gå på tivoli

 • Båtkryssning

 • Tipspromenad

 • Pick-nick


Svensexa förr och nu


Svensexa förr i tiden

Ordet "sven" betyder oskyldig och oskuldsfull ung man och ordet "sexa" betyder en lättare måltid vid sextiden på kvällen. Alltså en oskuldsfull man som bjuds eller bjuder på en lätt måltid vid sextiden på kvällen. Svensexan som förr benämndes svenkvällen eller svenaftonen, firades på samma kväll som mökvällen.



I mitten av 1800-talet ändrades svensexan till att bli en fest som kamraterna ordnade för den blivande brudgummen. Tidigare stod den blivande brudgummen för festen. Svensexan uppstod förmodligen i kretsar med stark kåranda, t.ex. militära och akademiska kretsar.

Förr var universiteten och militären enbart manliga domäner och ett giftermål förändrade kamraternas livsstil radikalt. Därför skulle det festas ordentligt och helst skulle den blivande brudgummen drickas under bordet.

Dessutom skulle den blivande brudgummen skämmas ut så mycket som möjligt och kunde man leverera honom i ett redlöst tillstånd till den blivande brudens föräldrar var festen extra lyckad.

Idag har lyckligtvis den inställningen förändrats och mängden sprit har minskat väsentligt. Att uppleva sin hittills största dag i ett bakrus, tillsammans med sin blivande fru, kan innebära ånger för lång tid framöver.

Med risk för att festen kan bli pinsam och patetisk är det bättre att skapa en svensexa som blir ett fint minne av en glad kväll eller dag tillsammans med sina kamrater, innan man träder in i det äkta ståndet.

En sådan kväll eller dag kan innehålla allt från go-cart till danskurs.

Företag inom Svensexa aktiviteter