Blommor & Brudbuketter

Se företag inom blommor & brudbuketter
En vit rundbunden rosbukett dekorerad med pärlor, en strambunden brudbukett med enbart djupröda rosor eller varför inte en jättenejlika ackompanjerad av ljusa kallor? Det finns en uppsjö av vackra blommor att välja till sin brudbukett och till bröllopets blomdekorationer. Här kommer några tips som kan hjälpa dig på vägen.
Visa din klänning för floristen
Kanske har du redan funnit din drömbukett i ett bröllopsmagasin, annars är det en god idé att visa upp sin bröllopsklänning för floristen. Hon eller han har en lång erfarenhet av bröllopsdekorationer och kan med sin yrkesskicklighet föreslå blommor och buketter specialiserade för den stil som du bär på klänningen.
Gör ett färgval
Gå på magkänsla och välj en färgkulör som ni båda gillar. En temafärg kan göra det lättare att välja bland flera alternativ inför bröllopet. Färgen eller färgerna kan gå som en röd tråd i allt ifrån bordsdekorationer, till brudbukett och smyckesval. Med en utvald färg och ett budgetförslag till bas kan floristen föreslå ett tema av blommor till er stora dag.
Årstiden
Vilken tid på året det är kan också få en avgörande roll för valet av blommor. Genom att välja säsongens blommor är det lättare att ni får en rikare brudbukett och en fylligare blomsterutsmyckning.

På våren brukar det exempelvis finnas gott om fina tulpaner, scillor, pärlhyacinter och andra lökväxter, men också ranunkel och anemoner. På sommaren finns det gott om rosor, blåklint och prästkragar, men också solroser och hortensior. På hösten och vintern finns exempel olika höstanemoner, orkidéer och inte minst ståtliga amaryllis.

Det är också helt rätt att matcha brudbukett och blomsterarrangemang efter årstidens färger. Exempelvis en höstbukett i höstens jordnära varma, vackra färger, eller en frostad vit glittrande nyårsbukett eller varför inte en gul och blå bukett med självplockad design som kan matchas av midsommarkransar som blomdekorationer.

Inspiration till brudbuketten


Brudbukett inspiration

Att ha blommor i handen när man gifter sig är ingen gammal sed. Våra dagars brudbuketter har en historia som sträcker sig drygt 100 år bakåt i tiden. Dessförinnan höll kvinnan oftast en liten psalmbok i handen under vigseln.
På 1700-talet var det vanligt med en liten bröstbukett och på 1800-talet var buketterna små och kompakta. Brudbuketten blev därefter större och större. Från början var brudbuketten vit och bestod oftast av rosor.

Liten eller stor, rund eller droppformad, idag kan brudbuketten se ut hur som helst. Tänk på att anpassa buketten efter årstiden, eftersom inte alla blommor finns tillgängliga året runt. Ta med en bild på brudklänningen, när ni besöker er florist för att välja brudbukett. De flesta blomsteraffärer har kataloger med förslag på olika brudbuketter. Brudbuketten bör passa brudens personlighet, färger och typ. Ni har kanske en favoritblomma eller en blomma som betyder något speciellt för er. Om ni har bestämt ett tema på ert bröllop är det förstås lämpligt att buketten passar ihop med detta.

Hitta blomsteraffärer som kan brudbuketter längre ned på sidan >>

Välja blommor

När det gäller brudbuketten är rosor ett klassiskt val. De är vackra, varierande och finns året runt. Kallor är också ett populärt val för brudar. De kan vara dyra, och det är ganska vanligt att se en brud bära endast en enkel stam för att ge ett enkel men klassisk utseende. Orkidéer är ett vackert komplement till alla brudbuketter, men är kända för att vara ganska ömtåliga. Fråga din florist om härdigare sorter som inte vissnar vid första tecknet på en fotograf.

Naturligtvis behöver ni inte köpa blommorna. I vår vackra natur finns det blommor och växter som man kan bilda buketter av, t.ex. ängsblommor, liljekonvaljer, blåklint (någonting blått!), gullvivor m.m. Om ni har en egen trädgård finns det säkert också där vackra blommor som kan användas till buketten såsom syréner, hortensior, rosor, liljor, solrosor, pioner, prästkragar m.m. Läs mer om blommors betydelse.

Att göra en bukett

När ni vet vilka blommor ni vill ha, är det dags att bestämma hur buketten ska se ut. Den perfekta platsen för inspiration är bröllopstidningar. Se till att blommorna ni vill ha finns till den stora dagen. Om ni ska göra buketten själv, se till att prova i god tid innan bröllopet.

Kvällen före bröllopet är perfekt tid att sätta ihop bröllopsbuketterna och även brudgummens corsages. Se till att hålla brudbuketten fuktig. Fyll ut buketten med grönska och skapa en kaskadeffekt genom att skära av stjälkarna i olika längder.

Låt fantasin flöda, det finns inga måsten hur en bukett ska se ut. Det är er stora dag och allt bör förstås bli som ni vill ha det.

Blommor och dekorationer till vigseln


Dekoration till vigsel

Ett bröllop skulle inte vara detsamma utan genomtänkta dekorationer och blommor. Oavsett om det är utspridda liljor på vintern eller ljusgula påskliljor på våren har de alla sin plats och när det närmar sig er stora dag, måste ni bestämma vilka blommor ni vill ha.Blommor till altargången

Till ett utomhusbröllop lämpar det sig fint att ha en dekorativ båge gjord av blommor eller ballonger. Om ni väljer blommor kan ni ha en vacker ram av rosor, pioner och liljor. Den totala effekten blir väldigt romantisk och gör att uppmärksamheten fokuseras på det lyckliga paret.

Buketter

Vare sig ni letar efter en traditionell brudbukett av rosor eller en liten färgglad bollbukett, tänk på ert tema även för brudnäbbarna och ni kommer att få ett fulländat utseende.

Girlander för kyrkbänkarna

Det finns många sätt att dekorera bänkarna inför ert bröllop. Många väljer ett enkelt band, men ett trevligt sätt att dekorera bänkarna är med lång krans av blommor som förbinder bänkarna. En bra bas är ormbunke eller något liknande, och till detta kan ni komplettera med blommor som passar ert tema. Den blommiga kransen kan sedan användas som bordsdekorationer under middagen.

Doftande blommor

Såvida ni inte lider av allergi är blommor med stark doft en fin touch. Dofter är kända för att framkalla minnen och kommer att få er att minnas ert bröllop många år framöver. Det finns några fantastiskt väldoftande blommor som är idealiska för bröllop som är vita. Särskilt vackra och väldoftande är liljor, liljekonvaljer, gardenior och rosor.

Övriga dekorationer

Ni kan också lägga till levande ljus, draperier och ballonger för att fullända utseendet. Läs om fler dekorationstips och dekorationsidéer för bröllopsmottagningen.

Blomdekorationer till bröllop


Blomdekorationer bröllop

Blommor är viktigt för att skapa en fin stämning kring bröllopet och inget bröllop är komplett utan blommornas skönhet. Det är dock inte alltid så lätt att veta vilka blommor som passar bäst med varandra. Ett tips är att ta hjälp av floristen där man köper blommorna.Välja blommor

Ert tema, tiden på året och er budget, är ofta avgörande vilka blommor som är tillgängliga för er. Men om ni är inställda på en bukett fylld med blommor som är ovanliga eller dyra, är det kanske bäst att fråga en florist.

Sätta ihop buketten

När det gäller att sätta ihop ett blomsterarrangemang, kan ni välja att skapa något enkelt eller mer storslaget. Vad är det övergripande utseendet på ert bröllop och hur kommer dina blomsterarrangemang att passa in. Om ni själva ska göra blomsterarrangemangen, gör ett test för att se hur lång tid en bukett tar att göra och ge er själva tillräckligt med tid innan själva dagen. Försök att få vänner eller släktingar att hjälpa till, för att rädda er från stress. Både handbundna och bollformade buketter är enkla buketter att arbeta med.

Dekorera kyrkan

Om ni har ett kyrkbröllop, kan blommor verkligen skapa en fantastisk känsla. Blommorna som finns i kyrkan bestäms utifrån kyrkoåret. Vill man ha ytterligare blominredning så får man ordna det själv. Tänk på ert bröllopstema och välj blommor som matchar. Titta även på utformning av kyrkan. Använd målat glas eller annan färg för att inspirera ert val. Besök kyrkan i förväg för att beräkna hur ni vill visa upp era blommor och hur stora de behöver vara för att kunna ses bra.

Blommor vid mottagningen

Var ni än bestämmer er för att hålla mottagningen är det bäst att välja liknande blommor som de ni valde till kyrkan. På detta sätt knyts vigsel och mottagning ihop. Ni måste se till att var ni än väljer att visa era blommor, de kan bli sedda och uppskattade. Försök placera blommor vid era gästers bord, presentbordet och även dörrhandtagen allt för att skapa en vacker inramning.

Runt honnörsbordet kan man bygga upp en blomsterbåge över brudparet.

Hur man bevarar brudbuketten


Bevara brudbuketten

Brudbuketten kan vara ett fint minne från bröllopet. Om ni funderar på att bevara er brudbukett, läs då våra tips och råd hur man går tillväga.Handla snabbt

Om ni funderar på att bevara bröllopsbuketten, måste ni bestämma det så tidigt som möjligt och agera snabbt. De flesta metoder för att bevara blommorna kräver att de inte är äldre än fyra dagar. Ni kan välja att behålla ett par stjälkar till bröllopsboken eller ni kan välja att spara hela buketten.

Konservering

Plocka isär buketten för att den ska torkas. Blommor som har vissnat snittas om och sätts i vatten under natten. De andra blommorna läggs i lådor och täcks med t.ex. kristaller eller sand som torkar ur blommorna utan att skrumpna.

Blommornas färg och form bevaras bäst genom konservering och de flesta blommor går att torka på detta sätt. Blommor med tjocka stjälkar är svåra att konservera eftersom de tar så lång tid att torka. På grund av detta finns det risk att de börjar mögla innan de torkat färdigt.

Efter ungefär ett par veckor har blommorna torkat och det är dags att arrangera buketten.
Först ska själva buketten arrangeras men dessutom ska den ramas in så tätt som möjligt, för att förhindra att luft och damm kommer in.

Inramningar

Olika inramningar kan vara en plastkupa, ett tittskåp eller kanske ett litet skåp som har gått i arv. Skåpet tätas och ett glas monteras framför buketten.

Pressade blommor

Vem som helst kan pressa sina blommor, men man måste ha både tålamod och lust. Ta isär buketten och platta ut den. Pressningen kan ta åtta till tio veckor. De flesta är mest nöjda med att ha sina pressade blommor arrangerade i form av en bukett.

Få hjälp

Om du inte vill ta hand om brudbuketten själv, så kan du självklart lämna in buketten till en florist. Tänk dock bara på att göra det så tidigt som möjligt.

Här hittar du blommor, brudbuketter och blomdekorationer till bröllopet. I vår inköpsguide hittar du hundratals företag som är specialiserade på bröllop!

Företag inom Blommor & Brudbuketter