Brudklänningar & Bröllopsklänningar

Se företag inom brudklänningar & bröllopsklänningar

Guide till brud- och bröllopsklänningar. Vi hjälper dig hitta rätt klänning och vilka företag du kan vända dig till.

Att välja brudklänning


välja brudklänning

Bröllopsklänningen är stjärnan i showen! Alternativen är oändliga. Välj en färg och stil som är traditionell eller kasta försiktigheten överbord och väj en moderna design med djärva färger. Ditt slutliga beslut påverkas förmodligen av vilken budget ni har.


Ett bröllop är inte ett riktigt bröllop om inte bruden bär en vacker bröllopsklänning. Hur den ska se ut, är givetvis helt upp till dig att bestämma. Det finns heller inga absoluta krav på att klänningen ska vara vit, även om vit självklart är den mest traditionella färgen. Oavsett vilken bröllopsklänning du väljer, finns det ett par tips du kan ha nytta av. Här har vi samlat de bästa tipsen när du ska ordna bröllopsklänning.Undersök

Det kan vara en svår uppgift att välja brudklänning. Innan du sätter foten i en butik, är det bästa att spara lite på orken och leta efter idéer i olika bröllopstidningar. Detta innebär att du beväpnar dig med en mer detaljerad specifikation, när du besöker bröllopsbutiken. Du vill kanske ha en enkel A-linje klänning eller kanske du vill ha en sagoklänning med spetsar och lång ärm. Det är bäst att ha en tydlig bild i åtanke när du kommer till butiken.

Har du kollat in våra butiker som hjälper dig med brudklänningar till bröllop
?

Måttbeställda

Alla klänningar kan ändras exakt efter dina mått. Har du valt att använda din farmors vintageklänning, men den behöver ändras, se till att få namn och adress till en bra sömmerska. Vill du få klänningen specialdesignad, se till att få en bra designer. Fråga vänner och familj för rekommendationer.

Färgen på din brudsklänning

Du kan välja färg på din brudklänning efter säsong som ni planerar att gifta er i. Kanske guld på hösten och en djupt röd klänning på vintern. Alternativt kan du lägga till detaljer i din klänning som matchar det totala färgschemat. Ta med någon som du litar på till affären för att hjälpa dig avgöra.

Symboliska färger

Idag väljer de flesta brudar en vit brudklänning. En färg som symboliserar jungfrudom. Denna tradition startades av de rika på 1700-talet. Traditionen fick ett uppsving av drottning Victoria, som valde att gifta sig i vitt istället för silver, som var den traditionella färgen för kungliga brudar. Innan den vita klänningen, bar blivande brudar sin bästa klänning. De olika färgerna har av tradition olika betydelser.

Om du bär en brun klänning på ditt bröllop, betyder det att du kommer att stanna i staden du bor i, medan en grå klänning innebär att du kommer att flytta långt bort. En blå klänning innebär att du alltid kommer att vara trogen, och den vita klänningen innebär att du har fått den rätte partnern.

Matcha klänningen

Tänk på vilken höjd dina bröllopsskor kommer att ha när du provar din klänning. Ta med dina skor eller liknande med samma höjd på klacken. Det sparar en hel del problem med ändringen. Tänk om din klänning blir för kort! Det är också viktigt att matcha alla tillbehören med klänningen.

Börja tidigt i planeringen

Det är många kvinnor som går vilse i djungeln av bröllopsklänningar. Det finns helt enkelt så många vackra klänningar att det är svårt att välja! Ju längre du skjuter på att ordna med din klänning, desto större risk att klänningen inte finns kvar när du vill köpa den, eller att det inte finns tid att göra eventuella justeringar.


Välj en smidig klänning

En tumregel när det gäller brudklänningar är att du ska kunna hantera den helt själv. Visst, det är fint med små tärnor som lyfter släpet, men en sådan klänning är inte särskilt praktisk. Kom ihåg att en vid klänning, med stor underkjol, är ganska bökig om du till exempel ska in och ut ur en bil under dagen.


Välj bekvämlighet

Se till att klänningen sitter bra och skönt mot kroppen. En bröllopsklänning är inte avsedd för maratonlopp, men det är ju en fördel om du trivs med den när den sitter på!


Kika på priset med måtta

Om du ska köpa en fin klänning, får du vara beredd på att betala en del. Du ska naturligtvis hålla ett öga på prislappen, men samtidigt finns det ingen anledning att snåla in på just klänningen. En tusenlapp hit eller dit stjälper förmodligen inte budgeten för bröllopet.
Material till brudklänningen


material och mönster brudklänning

Vilket material har brudklänningen? Brokad, chiffong, satäng - namn som man hört men kanske inte alltid vet vad de betyder. Läs mer om vad det finns för olika material att välja bland.Brodyr

Oftast helbroderat bomullstyg som även kan ha utskurna hål och uddkant.

Brokad

(it. broccare, broccato = smycka resp. genomstucket)

Brokad förekommer i många olika kvaliteter och fiberslag, vävda i en jacquardmaskin (benämnd efter konstruktören J M Jacquard) i komplicerade invävda eller instickade mönster. Vanligtvis vävs brokaden av rent siden men även varianter av t.ex. bomull, polyester, viskos förekommer. Brokaden vävs i figurer i olika färger på en enfärgad botten och har en matt eller blank glans. Tidigare var det vanligt med guld- eller silvertrådar i väven.

Chiffong

(fr. ordet för trasa)

Chiffong är ett tunt, transparent och lätt tyg av natursilke eller syntetfibrer. Det används oftast i klänningar, blusar, scarfar och underkläder.

Duchesse

Även kallat sidenduchesse (fr. hertiginna) som är vävt i en tät och fast satinbindning som ger en glansig rätsida. Duchesse används mest som elegantare klänningstyg.

Moiré

Tyg med flammigt mönster. Detta mönster uppkommer när tyget av silke eller viskos pressas mellan heta metallvalsar.

Muslin

(it. mousseline/mussolina efter staden Mosul i nuvarande Irak, varifrån det anses ha spridits till Europa)

Ganska lätt och gles väv vanligen framställd av bomull. Ofta tryckt i små mönster.

Organza

Ett transparent, styvt, skimrande och fintrådigt tyg vävt i tvåskaftsbindning (eller tuskaft) där varp- och inslagstrådarna korsar varandra omväxlande över och under. Ursprunglingen vävt av silke men kan även vävas av polyester. Organza används gärna till vida, tjusiga klänningar, gärna med inslag av broderier.

Satäng

Ett vävsätt där man väver så att ena sidan blir högblank med hög lyster och ett vackert fall. Tyget kan vara både mjukt och styvt och görs av siden, bomull eller rayon. Satängtyget är starkt, luftigt och väldigt skönt att bära och används ofta till afton- eller bröllopsklänningar. Satäng bör kemtvättas.

Shantung

Tyg vävt av vildsilke som oftast är ojämnt och därför ger tyget ett speciellt utseende.

Siden

(latinets s(a)e'ta ung. borst, borstigt hår på grund av råsilkets hårlikhet)

Siden, eller silke som utgångsmaterialet kallas för, är ett dyrt naturmaterial. Det finns två sorters silke, mullbärssilke och tussahsilke. Sidentyger är underbara mot kroppen, de känns svala på sommaren och varma på vintern.

Siden har en underbar glans och tillsammans med ett underbart vackert fall är det

oöverträffat vid tillverkning av eleganta och behagliga kläder.

Silke kommer ursprungligen från Kina, men idag finns det även odlingar t.ex i Thailand, Korea, Indien och Japan.

Spets

Spetsar är genombrutna, mönstrade tunna textilier i linne, silke eller bomull. Olika tekniker för att utföra spetsar är t.ex. sömnad, knytning, flätning, vävning och knyppling. Endast sydda och knypplade spetsar räknas som äkta. De mest förnämliga spetsarna kommer från Italien.

Taft

Ett mycket tätt och fintrådigt tyg vävt i tvåskaft (eller tuskaft) där varp- och inslagstrådarna korsar varandra omväxlande över och under.

Thaisiden

En grov variant av natursilke/vildsilke som med en omväxlande tunn och tjockare tråd skapar en ojämn yta.

Tyll

Tyll tillverkas oftast i ett syntetmaterial men kan även förekomma i silke. Tyll är ett mycket tunt och genombrutet tyg. Mjuk tyll används ofta till brudslöjor medan den kraftiga och stela varianten kan används till t.ex.underkjolar.

Köpa eller hyra klänning?


Hyra brudklänning

Ta reda på fördelarna och nackdelarna med att köpa eller hyra din bröllopsklänning. Oavsett om du är ute för att spara pengar eller om du vill göra livet lättare kan du själv bestämma vad som fungerar bäst.Beroende på er budget och vikten av bröllopsklänningen, är det nödvändigt att besluta om du ska hyra eller köpa klänningen för den stora dagen. En sak är dock säker – om du är vidskeplig, ska du inte sy klänningen själv!

Hyra brudklänningAtt hyra en brudklänning är lätt och man sparar ofta pengar. Om budgeten är liten kan en hyrd klänning innebära en lägre kostnad och pengar som istället kan användas för er
smekmånad. Tänk dock på att det inte går att göra ändringar på en hyrd klänning.

Hur gör man för att hyra en bröllopsklänning

Hitta en butik som hyr ut brudklänningar. Butiker där du kan köpa brudklänningar, har också ofta klänningar som man kan hyra. Få rekommendationer från vänner. Kom ihåg att att påbörja din shopping tidigt – särskilt om ert bröllop kommer att ske under de populära sommarmånaderna.

Företag som hyr ut klänningar

Alternativ

Om du vill ha en klänning som är mer unik – varför inte be någon sy en klänning efter egen design. Det är det perfekta sättet att få precis vad du vill. Om du har en stram budget kan du överväga att låta en online-butik sy upp din klänning. Om du köper din klänning online, måste du komma ihåg att beställa den långt i förväg, ifall du behöver vidta några justeringar.

Köpa bröllopsklänningOm pengar är sekundärt i förhållande till ditt behov att ha en vacker en-gång-i-livet klänning, som sedan kan sparas som en skatt, då ska du köpa din klänning. Den kan också bli en släktklenod.

Företag som säljer klänningar

Hur gör man när man köper en klänning

Det finns tre typer av klänningar som du kan köpa. Design eller coutureklänningar vilket innebär att du måste kontakta en designer eller sömmerska för att få klänningen designad och sydd från start. Du kan själv beställa en klänning, genom att prova ett urval av designade klänningar. När du gör en beställning, kommer klänningen att ändras för att passa din storlek och flera provningar kan krävas. Slutligen kan du köpa en färdig klänning. Det är bara att välja en, prova och ta med hem.

Köpa brudklänning på nätet


Köpa brudklänning online

Funderar du på att köpa din brudklänning online? Här hittar du allt du behöver veta och vad du ska tänka på för att hitta den perfekta brudklänningen och undvika eventuella problem.Om du letar efter ett speciellt märke för din brudklänning men till ett reducerat pris, eller om du vill ha något måttbeställt som inte kommer att överskrida din budget, sök på internet och om du är försiktig kan du bli positivt överraskad.

Undersökning

Du kanske redan vet vad du vill ha eller det kanske är oklart, men båda sätten innebär att du bör undersöka vilken typ av bröllopsklänningar som finns tillgängliga för dig när du väljer att köpa brudklänningen online.

Online-shopping eller online-auktion

Bestäm din budget innan du börjar din online-shopping. Se till att titta runt på många ställen. Hitta den klänning som du tycker om och se var du kan köpa den billigast. Detta kan leda dig till en online-auktion.

Budget

Håll fast vid din budget. När det gäller online-auktioner är det ganska vanligt att ryckas med och låta hjärtat styra istället för huvudet. En bra sätt att hålla sig borta från ett budgivningskrig, är att vänta till sista timmen och då se om priset fortfarande är inom er budget. Om du känner att en auktion är alldeles för riskabel för din budget, hör med säljaren om de är beredda att sälja sin klänning till dig omedelbart till ett fast pris.

Var förberedd

Be någon professionell eller någon du litar på att ta dina mått, så att du får en klänning eller accessoarer som passar. Det är också viktigt att ha gott om tid för leveransen av klänningen. Minst 6-8 veckor och ta även hänsyn till att du trots allt kan behöva göra ändringar.

Säkerhet

När du köper något på nätet, se till att du är skyddad. Det finns ett antal säkra kortföretag. Om du köper via en online-auktion är det viktigt att använda en säker handel. Du sätter in din betalning till företaget och pengarna finns kvar där tills du har fått varan. Därefter kan säljaren få sin ersättning.


Hur man bevarar brudklänningen


Bevara brudklänningen

Du valde den perfekta bröllopsklänningen och nu är den full med fantastiska minnen av er bröllopsdag. Läs om hur du bäst bevarar din klänning, så att du kan njuta av den i många år framöver.Bröllopsklänningen är ett riktigt sentimentalt objekt och betyder mycket för de flesta brudar. Oavsett om du har betalat en mindre förmögenhet för den eller om den gick vidare till dig från din mamma, förtjänar den din omsorg och uppmärksamhet, så att den kan bli beundrad och bevarad under många år.

Rengöring

Efter er vigsel kan din klänning behöva en professionell rengöring. Den kan också behöva mindre reparationer. Ta hand om detta så fort du kommer hem från din bröllopsresa eller du kanske kan be din Brudtärna att ta hand om det innan dess. Ju tidigare du får den professionellt rengjord – ju förr kan den läggas undan och inte riskera ytterligare skador.

Förvaring

När du har klänningen hemma, ska du vara särskilt noga med tre saker, nämligen att inte låta klänningen komma i kontakt med vatten (vissa typiska tyger för bröllopsklänningar blir lätt missfärgade), att låta klänningen hänga fritt samt att klänningen inte under några omständigheter får utsättas för långvarig exponering mot solen.


Du har kanske plats i din garderob eller du kanske föredrar att lagra dina käder i en låda. Bestäm vad som är lämpligt för dig. Tänk på att om den hänger kommer du undvika att klänningen blir skrynklig. Syrafritt papper är perfekt för att täcka och skydda din klänning.

Du får absolut inte använda plast för att förvara brudklänningen. Inte heller får klänningen förvaras i en källare. Risken är stor att det bildas fukt och att det blir mögel på klänningen.Metod

Om du lagrar din klänning i en låda, börja med att lägga nederkanten först med silkespapper mellan varje veck. Fyll insidan av livstycket och ärmarna med textil. Lägg på ett extra lager av textil överest innan du stänger locket. Om du hänger din klänning, köp en speciell hängare med stoppning och placera den i en tygväska i en sval och torr garderob.

Kontrollera brudklänningen

Kontrollera klänningen årligen, för att säkerställa att den fortfarande ser lika fräsch ut som den dagen du bar den. Njut av minnena och om du får några problem, ta profesionell hjälp.

Här hittar du butiker där du kan köpa och hyra brudklänningar till bröllopet. Ibland kan även din bröllopsklänning behöva måttsys och du hittar företag som hjälper dig med det här.

Företag inom Brudklänningar & Bröllopsklänningar