Möhippa aktiviteter

Se företag inom möhippa aktiviteter
Aktiviteter på möhippan
Möhippa är traditionellt den typ av hippa (eller ”kalas/fest” som man brukar säga nuförtiden) där den nu giftasvuxna kvinnopersonen firar sin sista tid som ungmö, innan vuxenlivet börjar på allvar för flickan.

Naturligtvis finns även det kvinnor som inte är fullt lika nya i gamet och har kanske redan hunnit beta av en handfull vigslar i sina dagar. Ungmö eller pantertant tillika - den blivande bruden har alltid sin fulla rätt att bli utsatt för en ny möhippa, då en vigsel är i antågande.

Ofta arrangeras möhippan av brudens väninnor, som i skymundan länge suttit och planerat någonting riktigt tokigt och spännande att utsätta sin kamrat för. -- Som en bäversafari, eller kanske rentav en sånglektion!

Det finns även firmor som helt specialiserat sig på just möhippor och dess aktiviteter. Populärt är att ta ungmön till en musikstudio, där hon får stå och sjunga på band, medan hennes väninnor lustfyllt står och fnittrar vid sidan av. Inspelningen bränns sedan ut på en s.k. CD-ROM, som studion brukar kunna ordna medelst någon av sina högpresterande, toppmoderna datamaskiner. Kul för hela familjen att lyssna till, på CD och allt!

Planera en möhippa


En möhippa är rolig att organisera och ansvaras oftast av Brudtärnan. Till skillnad från en vanlig fest ska denna fest bli minnesvärd för all framtid för dina vänner och den blivande bruden, och ge henne ett oförglömligt avsked inför sitt gifta liv.Möhippan är brudens sista natt med gänget. Nu för tiden brukar ofta möhippan förläggas en eller två veckor före bröllopet. Oftast startar möhippan med att man kidnappar bruden. Hon utsätts sedan för diverse pinsamheter.

Datum och antal

Det finns några saker som ni måste prata igenom angående möhippan. Nummer ett är när det passar bäst med möhippan. Sänd ut ett mail till alla på gästlistan för att fråga om det finns några datum de inte kan närvara. Nummer två är det viktiga beslutet att bestämma antalet inbjudningar. Hur många personer vill den blivande bruden bjuda in? Kommer det bara att vara nära vänner och familjen som kommer att bjudas in. Ibland är det möjligt att två separata tillställningar för att uppleva olika stämningar. Äldre personer i gruppen kanske föredrar en mer avkopplande stund, medan de party-sugna träffas i barer och klubbar till de tidiga morgontimmarna.

Vad passar den blivande bruden bäst

Välj aktiviteter och roliga saker som passar bruden. Detta innebär inte bara att det blir mer personligt och speciellt, det kommer också att gära att ni alla får ut mycket mer av det. Det finns så många alternativ, från weekendresor och golfresor till go-cart, matlagningskurser, retreater och yoga. Om bruden vill vara en del av organisationen, låt henne vara det, men försök att hålla roliga saker hemliga för henne, så att hon verkligen blir förvånad på möhippan.

Budget

Bruden ska inte behöva betala för något. Utgifterna delas istället mellan deltagarna. Fråga de som ska deltaga i möhippan, hur mycket de är beredda att spendera. Självklart kommer inte allas budget att vara detsamma och du kan inte göra alla nöjda. Räkna ut den totala kostnaden per person och samla in pengarna före möhippan.

Tips för lyckad möhippa


Förr i tiden var möhippan den sista träffen mellan den blivande bruden och hennes väninnor innan bruden skulle ikläda sig rollen som husmor. Dessa tillställningar var normalt ganska lugna. Den blivande brudgummens sista träff med sina manliga vänner var emellertid ofta allt annat än av lugn karaktär. Med en ökad jämställdhet har de gamla oskrivna reglerna för möhippor städats undan och den blivande brudens väninnor är självklart fria att fira av sin väninna på vilket sätt de önskar.

I regel är det en av brudens väninnor, och då allt som oftast någon av tärnorna, som ansvarar för att planera och förbereda möhippan. Hur lång tid innan bröllopet planeringen bör inledas beror givetvis på hur möhippan ska se ut och vilka aktiviteter som ska ingå. Viktigt är dock att man sätter ett datum så fort som möjligt för att ge alla som vill fira av bruden en möjlighet att planera för sitt deltagande.

I planeringen för en möhippa bör man alltid utgå från den blivande brudens personlighet. Möhippan är en tillställning för henne och det är viktigt att hon trivs med sin dag. Om bruden till exempel inte är särskilt äventyrlig av sig är det en god idé att planera för lite lugnare aktiviteter, såsom till exempel en dag på ett spa. Om bruden i stället inte är den som drar sig för mer livliga aktiviteter kanske ett besök på en nöjespark eller en mer äventyrlig upplevelse kan vara bra val. Huvudsaken är att bruden uppskattar sina väninnors planering av möhippan.

Aktiviteter på möhippan tips


Rolig möhippaAllt du vill göra för din goda vän är att hon ska få en minnesvärd möhippa. Vilka är hennes intressen? Är hon typen som vill skämma bort sig själv eller är hon mer för att vara utomhus?

Roliga aktiviteter
Om den blivande bruden älskar att vara aktiv, varför inte boka aktiviteter som t ex go-cart, bungy-jump, dans, forspaddling eller ridning. Aktiviteter med fart passar bra på förmiddagen eller mitt på dagen när alla har gott om energi och är nyktra. Man bör tänka på att vissa aktiviteter inte får utföras om man är påverkad.

Spa-behandlingar
Alla älskar att bli bortskämda. Varför inte boka en helg på ett Spa för att få massage och detoxing; perfekt för den stora dagen. Alternativt, boka en tånginpackning och bryt mot reglerna med champagne på rummet. Kan ni inte vara borta en hel helg, kan ni boka några enstaka behandlingar, som ansiktsbehandling, manikyr eller få en fantastiskt avslappnande massage inför en natt med festande.

Natt på stan
Det självklara valet är att skicka iväg en möhippa för att festa hela natten. Börja med middag på en exklusivare restaurang. Om du har en stor möhippa kan ni behöva få det bekräftat att de godtar möhippor. Skaffa dig och dina vänner VIP-inträden till de hetaste klubbarna och barerna i stan. Var noga med att ordna transport till och från möhippan för att göra det extra speciellt.

Fler aktiviteter till möhippan

 • Sporta, t ex boxning, fäktning, bågskytte, klättring, minigolf eller vattenskidor

 • Paintball

 • Lazerdome

 • Sumobrottning i vadderade dräkter

 • Hoppa fallskärm

 • Äventyrsbad

 • Jaccuzi/bubbelpol

 • Femkamp på Gröna Lund

 • Gå på tivoli

 • Båtkryssning

 • Tipspromenad

 • Middag hemma hos någon

 • Pick-nick

 • Låta sminka bruden proffesionellt


Presentera möhippan på bröllopet


Det blir allt mer populärt att bruden och hennes väninnor presenterar möhippan på bröllopet, till exempel genom att visa videoklipp och/eller fotografier från dagen/kvällen. Detta kan man med fördel göra efter huvudrätten men före efterrätten. Givetvis blir det extra roligt om även brudgummen och hans vänner presenterar sin svensexa.

Hitta aktiviteter till möhippan eller svensexan. I vår inköpsguide hittar du hundratals företag som är specialiserade på bröllop!

Möhippa - Förr och nu


Möhippan tradition

Benämningen hippa uppstod troligen runt förra sekelskiftet, men avskedsfesten för den blivande bruden härstammar ända till medeltiden.På 1500- och 1600-talet förekom mökvällar för den blivande bruden. Brudtärnor och andra ogifta kvinnor brukade bada, äta och sova tillsammans med bruden kvällen före bröllopet. Dessa fester skilde sig väsentligt från dagens möhippor. Festen hölls i brudens föräldrahem och brudens föräldrar stod för bjudningen. Dessutom var det inte bara en fest för kvinnor utan även män deltog. Långväga bröllopsgäster övernattade i brudens föräldrahem och detta bidrog till att mökvällen blev en förfest till den stora festen.

Vid den här tiden skedde vigseln i samband med söndagens högmässa. Eftersom mökvällen hölls dagen innan och det var gott om starka förfriskningar, blev byprästerna till slut tvungna att förbjuda mökvällar dagen innan bröllopet. Festandet resulterade ofta i att bröllopsgästerna antingen knappt kunde ta sig till kyrkan eller att de störde vigselceremonin.

Det var inte alltid som vigseln blev en vacker och minnesvärd högtid.

Mot slutet av 1800-talet ändrade möhippan sin karaktär och den blev en fest för enbart kvinnor men fortfarande samlades man i brudens föräldrahem.

Kring förra sekelskiftet formades möhippan till att likna dagens tillställning. Brudens väninnor överraskar den blivande bruden med olika bisarra upptåg. Hon kidnappas och får en bindel runt ögonen. Oftast kläs hon i någon "förnedrad" utstyrsel och utsätts ibland för en del "pinsamma" aktiviteter.

Ovannämnda aktiviteter har dock mer och mer fått ge plats åt snällare och trivsammare former som t.ex. besök på SPA-anläggning, kryssning eller äventyrsbad tillsammans med gänget en sista gång i frihet.

Möhippa dagen före bröllopet bör kanske undvikas, då den blivande bruden kommer att behöva all sin kraft på bröllopsdagen.

Företag inom Möhippa aktiviteterMalmö Dansakademi
Malmö Dansakademi

DANSA PÅ DIN MÖHIPPA/SVENSEXA? BOKA IN PRIVATLEKTIONER FÖR BRÖLLOPSDANSEN? VI ÄR SKÅNES MEST BOKADE DANSSKOLA VID MÖHIPPOR/SVENSEXOR & BRÖLLOPSDANSEN!