Bröllop för homosexuella homosexuell

Om ni är homosexuell och planerar ert bröllop, läs våra tips. Ta reda på vad ni behöver veta, vart ni vänder er och hur man organiserar en bröllopsdag att minnas.
Oavsett om ni funderar på att gifta er lagligt genom att ha en borgerlig vigsel eller om ni hellre vill ha en mer informell ceremoni, är det fortfarande många viktiga detaljer att tänka på. Precis som med konventionella äktenskap finns det beslut som ska göras. Kommer ni att arrangera en glittrande tillställning eller något mer enkelt och diskret? Vilken tid på året kommer ni att organisera bröllopet och även hur mycket pengar har ni att spendera? Var uppmärksam på det finstilta och se till att er stora dag blir allt det som ni drömt om!

Vigsel av samkönade

Homosexuella par kan precis som heterosexuella par ingå äktenskap. I och med detta beslut avskaffas det särskilda partnerskapet för homosexuella.

Kyrkomötet har beslutat att svenska homosexuella par fr o m 1 november 2009 får vigas i Svenska Kyrkan. Tänk dock på att präster eller andra vigselförrättare har rätt att vägra viga homosexuella par.

Ceremoni

Väljer ni en borgerlig ceremoni, kan ni, om ni vill, välja att ha religiösa inslag. Om ni vill gifta er i kyrkan, vänd er dit för att ta reda på om det är möjligt för er. I slutändan måste ni hitta någon som ni är bekväma med att förrätta ceremonin.

Löftena

Som i de flesta bröllop är löftena en viktig del. I samkönade äktenskap är det vanligt att skriva sina egna löften. Det kan ibland verka ganska skrämmande, men fokusera era tankar och förvänta er inte att få det rätt första gången. Skriv och skriv igen. Ett sätt att minska stressen inför den stora dagen är att arrangera en repetition, så ni vet vad ni ska säga och när.

Detaljer

Bestäm klädkod för er förening och diskutera vad ni kommer att bära. Ni kanske vill använda samma kostym/klänning men i olika utförande eller i kontrast med din partner. Det är viktigt att ni känner er bekväma med vad ni kommer att bära. Diskutera igenom vad ni kommer att växla som ett tecken på ert engagemang för varandra. Det kan vara ringar, armband eller halsband.

Mottagning

Hitta en DJ och fotograf med hög standard och homosexuellvänlig service. Fråga era vänner om rekommendationer. Se till att risken för besvärliga situationer undviks på denna stora dag.

En del traditioner som gäller vid heterosexuella bröllop faller bort av naturliga skäl. Vad gäller bordsplaceringen är det lättast att placera kära släkten närmast brudparet, därefter vänner och arbetskamrater. Att placera varannan man/kvinna får man nog bortse ifrån, då förmodligen representationen av ett kön överväger.

Bröllopsresa

Kom ihåg att homosexualitet är straffbart i väldigt många länder. Kontrollera noga resmålet som ni väljer. De resmål som ofta marknadsförs som paradis för de nygifta är många gånger inte lämpliga för homosexuella par. I länder som Egypten, Tunisien, Marocko, Jemen. Indien, Singapore, Malaysia m.m. m.m. är det straffbart att vara homosexuell.

Välj ett land som är vänligt inställd till homosexuella par, så att er bröllopsresa blir så underbar som ni tänkt er och ett vackert minne för livet.


Senast uppdaterad tisdag 16 augusti 2011 kl. 18:38