Bröllopsdukning Tips & Inspiration
Det kan tyckas vara väldigt enkelt att fixa en bra bröllopsdukning av bordet. Det är viktigt att känna till reglerna för att åstadkomma en dukning som blir en välkomnande och oförglömlig syn.
Tallrik och Bestick
Två gafflar är det vanligaste vid en bröllopsmottagning. Huvudrättens gafflar till vänster om tallriken, och salladsgaffeln till vänster om huvudrättens gaffel. Smörkniven ska ligga på höger sida av kuvertet med bladet mot tallriken. Till höger om kniven ska teskeden placeras, om den behövs. Om ni har soppa, bör denna sked ligga till höger om teskeden.
Tallriken för bröd och smör bör placeras ovanför gafflarna.
Glas
Vid placering av glas, från vänster till höger, bör det vara champagneglaset, vattenglaset, glaset för vitt vin och längst till höger glaset för rött vin. Placera glaset för rött vin till höger om den yttre skeden. Placera sedan varje glas något över det andra, i en något diagonal linje.
Dekoration
Vilken typ av mittpunkt ni vill ha är mycket individuellt. Om borden är runda, är mittpunkten placerad i mitten av bordet, medan bordsdekorationer för långa bord oftast är mindre och fördelas jämnt över borden.
Minne
Det är vanligt att bröllopsgästerna får ett minne med sig. Det kan vara något med namnen på brudparet eller något annat som är litet och symboliserar bröllopet. Dessa minnessaker placeras ofta på tallriken eller ovanför dukningen.
Bordsplacering
Placeringskorten bör placeras mellan besticken, under servetten. Om servetten är placerad i mitten på tallriken, är det rekommenderat att placera korten någonstans ovanför den platsen.
Bordsplaceringen bör också finnas uppsatt på en tavla, väl synlig när man kommer in i matsalen. Ett antal menykort kan även vara trevligt att placera ut på borden så att gästerna får se vad det bjuds på.
Senast uppdaterad lördag 26 maj 2018 kl. 08:36