Bröllopsfest planera för succé En lyckad bröllopsfest

Det är givetvis mycket att organisera kring ett bröllop. Något som många gärna vill satsa stort på är bröllopsfesten. Vissa vill ha musik, sång och dans ända in på småtimmarna, medan andra kanske vill fokusera på god mat och en lite lugnare kväll. Vad som är en lyckad bröllopsfest är olika för var och en – här ger vi ett antal snabba tips som kan hjälpa en oavsett.


Var ute i god tid


Det finns ingenting som garanterar att bröllopsfesten blir riktigt lyckad, men klart är att bristande planering kan leda till besvikelse. Ju bättre framförhållning du har, desto mer alternativ kommer du att ha. Det här leder givetvis att du har större möjligheter att utforma bröllopsfesten precis så som du vill. Försök även att tänka på hur du hanterar diverse överraskningar som kan tänkas visa sig.


Lästips:Boka lokal till bröllop och fest


Lokal till bröllopsfesten

Det lyxigaste och bekvämaste är förstås om man har möjlighet att hyra en festvåning kanske till och med på en herrgård eller ett slott. Vigseln kan ske i en närbelägen kyrka eller utomhus i parken.
Bröllopsdagen är en av livets största händelser, ett alldeles speciellt tillfälle att fira tillsammans med familj och vänner. En händelse som blir ett minne för livet för er och som ni gärna kommer att tänka tillbaka på med glädje.

Väljer man en festvåning för sin bröllopsmiddag gäller det att vara ute i god tid med bokningen. Pingst och midsommar är högsäsong för bröllop medan oktober-november är lågsäsong. Ett höst- eller vinterbröllop kan bli lika romantiskt med höstens vackra färger eller vinterns gnistrande snö med marschaller som lyser upp och sprakande brasor som värmer inomhus.

Försök hitta en festvåning i närheten av platsen för vigseln så bröllopsgästerna lätt kan ta sig dit. Det finns kanske möjlighet för brudparet att färdas till bröllopsfesten med t.ex. häst och vagn eller båt. Gifter ni er på vintern kan en romantisk slädtur ta er till bröllopsfesten.

Kontakta olika festlokaler och be om offert, du kan börja med att titta på våra företag som erbjuder festlokaler för bröllop. Åk runt och titta på de olika lokalerna och träffa arrangörerna. Många arrangörer kan hjälpa er med allt från vigseln, bröllopsmiddagen, bröllopstårtan, festen, dansmusiken, transporterna till övernattningen.

Här kan ni läsa mer om att hyra porslin, bord, stolar och dekoration till bröllopsfesten.

Ett bröllopsarrangemang med brudskål, tre-rätters bröllopsmeny med vin till maten, kaffe och avec med bröllopstårta, blomsterarrangemang, dukning, servering och personal kostar från ca 600:-/kuvert och uppåt.

Goda råd

  • Läs igenom kontraktet noga och kontrollera att allt som ni vill ska ingå verkligen är med i kontraktet, som t.ex. brudskål, tre-rättersmenyn, vin till maten, kaffe med avec och bröllopstårta. Dessutom naturligtvis festdukning, lokalhyra, städning och personal.

  • Be om en slutnota så det inte kommer ytterligare kostnader efteråt.

  • Finns det parkeringsmöjligheter.

  • Finns det ordentligt med toaletter och kanske även toaletter för handikappade.

  • Träffa arrangören och bestäm bl.a. hur borden ska placeras, vart ska dansen, baren och orkestern vara.

  • När ska bröllopstårtan tas in.

  • Planera bordsplaceringen.

  • Har arrangören möjlighet att ta hand om blommor och presenter över natten, som kan hämtas dagen därpå.

  • Hur länge får festen pågå.

  • Bjud personalen och bröllopsmusikerna på samma mat som era bröllopsgäster.
Musiker till bröllopsfesten


musiker på bröllopsfest

Vill ni hitta en musiker till er bröllopsfest, som kan lugna och underhålla era gäster? När det gäller er bröllopsmottagning, är det viktigt att få rätt stämning, så välj er underhållare noga.Budget
Er budget bestämmer vilken typ av underhållning ni kan ha. Innan ni tar kontakt med någon underhållare är det viktigt att veta hur stor budgeten är. Kanske är musikern som ni hittar ganska dyr. Om ni gifter er under lågsäsong kan denne kanske reducera priset.

Bekvämlighet
Välj underhållning som passar er festlokal. Om ni har ett litet dansgolv, är det kanske inte värt att anlita DJ som tar upp det mesta utrymmet.

Var och när
Vilken typ av underhållning ni väljer, beror på vilken typ av mottagning som ni kommer att ha. Tillsammans med drinkarna vid ankomst, kan det passa med en stråkkvartett eller någon annan diskret underhållning, samtidigt som era gäster minglar och hittar sina bord. Under middagen och mellan de olika rätterna, kan ni välja en magiker eller en udda sångupplevelse. Senare under kvällen kan det vara lämpligt med lite häftigare musik och kanske en rolig DJ.

Tema på festen
Välj underhållning som kompletterar ert tema. Om ni t ex har ett bröllop med tema sommarstrand, kan ni ha ett brass-band som uppträder eller om ni har ett bröllop på landet med logdans, så kan ni komplettera detta med fioler och dragspel.

Musiker
Det bästa sättet att välja en musiker är att se dem själva eller få rekommendationer ni kan lita på. Det är aldrig en bra idé att lämna en sådan viktig sak åt slumpen. Det är också viktigt att ta reda på om den musiker, DJ, band eller sångare som ni anlitar, tar emot förfrågniningar från era gäster. Ni kanske dessutom vill att ”personen med mikrofonen” ska agera som ceremonimästare.


Skriv avtal med aktörer du anlitar för bröllopsfesten


Florister, musiker, catering – till en bröllopsfest händer det att man behöver ta ganska många till hjälp. En slags billig försäkring när man gör detta är att skriva avtal. Det finns många tvister som har uppstått vid bröllopsfester so enkelt hade kunnat undvikas, om man bara hade skrivit ned överenskommelsen. Det här är en försäkring för såväl dig som för den som erbjuder dig tjänsten.


Fotografen


För många är det viktigt att fotografen är duktig och verkligen gör ett bra jobb. På förhand är det bra att samråda om ett schema för kvällen, så att fotograferingen flyter på så smidigt och bra som det bara går. Du vill säkerligen att fotografen ska ta så många bilder som möjligt – och givetvis vid rätt tillfällen. Berätta på förhand vad det är du vill fånga med kvällen, om det är något särskilt. En bra fotograf kan du prata mycket med, tills ni båda har klarhet i hur fotograferingen ska skötas.


Senast uppdaterad av Benny, fredag 25 maj 2018 kl. 08:24