Bröllopsresa till Gotland gotland

Det är någonting speciellt med Gotland. Ljuset är annorlunda – nästan magiskt. När det reflekterar sig i havet och på de vita kalkstensklipporna, påminns det mycket om de grekiska öarna.
Gotland är en romantisk ö med många natursköna platser och här skiner solen mer än på de flesta andra ställen i landet. Det finns många platser med fantastiska utsikter över hav och solnedgång och i den kalkrika jorden trivs rosor, vallmo och blåeld.

Utefter den 80 mil långa kusten finns det många vackra stränder, där också de omtalade raukarna finns. Den mest kända av dem alla är Hoburgsgubben på Gotlands sydspets och det största raukfältet finns utefter Fårös nordvästra kust.

För den kulturintresserade finns det hur många platser som helst att besöka med historiska minnen, intressanta bebyggelser och många arkeologiska fynd.

Gotland är rikt på sevärdheter och upplevelser:

Besök Krusmyntagården, gå ner i Lummelundagrottorna, besök naturreservaten Stora och Lilla Karlsö eller Gotska Sandön, besök gårdsbutiker, krukmakerier, konstutställningar, sommarteater, tornerspel, konserter i S:t Nicolai kyrkoruin m.m.

Gotland är Östersjöns största ö. Norr om Gotlands kust ligger Fårö och längre norr ut Gotska Sandön. Väster om Gotland finns Stora och Lilla Karlsö.

Visby är residensstad på Gotland med en nästan 3,5 km lång ringmur från mitten av 1200-talet. Medeltidsstaden som 1995 utsågs till ett världsarv. Här kan man besöka domkyrkan S:a Maria, Fornsalen, Adelsgatan – shoppinggatan, botaniska trädgården, Almedalen, Kruttorget etc. I Visby finns det gott om krogar och caféer och ett pulserande nöjesliv natten lång. Norr om staden finns badplatserna Gustavsvik och Snäck och söder om staden finns Högklint med en fantastisk utsikt över havet. En perfekt plats för de nygifta!

Medeltidsveckan i Visby äger rum vecka 32 varje år och är en av Sveriges största historiska festivaler. Under Medeltidsveckan kan man få vara med om tornerspel, kurser och föreläsningar och möta gycklare, smeder etc.

Västra Gotland

Här finns den kända badstranden Tofta och utefter kusten finns charmiga fiskelägen såsom Gnisvärd och Kovik och samhällen och platser väl värda att besöka såsom Klintehamn, Ekstastranden, Kronvalds fiskeläge, Russparken med den vilda russen på Lojstahajd, Djupvik, Solsänget i Levide eller se Karlsöarna i horisonten från Klinteberget.

Stora Karlsö

Denna fantastiska ö med sin storslagna natur och rika fågelliv är ett av världens äldsta naturskyddsområde.

Lilla Karlsö

Här finns ett fantastiskt fågelliv – pilgrimsfalkar, alkfåglar, stordmular etc och ovanliga växter tillsammans med fritt betande får.

Södra Gotland

Denna del av Gotland bjuder på en fantastisk natur blandad med lövskog och envisa tallar i ett kalt landskap. Härifrån kommer sandstenen som används som byggmaterial. Drottningholms slott har smyckats med sandsten från Burgsvik. Det finns gott om bevarade gårdar såsom Kattlunds gård, Petesgården och Brottarvegården, allt för att vi ska kunna få en uppfattning om hur gotlänningarna levde förr. Gå på marknad i Burgsvik och köp gotländska produkter eller upplev Storsudrets fascinerande natur. Här finns det gott om öppna landskap och får som betar bland orkidéer och blåeld. På Gotlands sydspets finns den berömda Hoburgsgubben.

Östra Gotland

Besök klosterruinen i Roma som spelar Shakespeare-teater under sommaren, bestig Grogarnsberget eller Östergarnsberget, besök strandbodarna i Gryne fiskeläge eller upplev ovanliga orkidéer på Gothemhammars kalkstensplatå. Är man intresserad av att besöka hantverkare har man verkligen kommit till rätt plats! Mejeriet i Alskog hyser textil, keramik och galleri under samma tak och i Ethelhem och Garda trängs krukmakare och hantverkare med varandra. Vill man bada ”kungligt” ska man bege sig till Ljugarn, som fortfarande har många fina badpensionat kvar från slutet av 1800-talet. Söder om Ljugarn finns Herta med sin fantastiska sandstrand. Norr om Ljugarn finns ett av Gotlands vackraste raukområden – Folhammar.

I Stånga kan man i juli få vara med om Stångaspelen, en traditionell gotländsk tävling i lekar och idrotter.

Norra Gotland

Gör ett besök i Krusmyntagården, en gotländsk örtagård, eller gå ner i Lummelundagrottan och upplev spännande grottsalar, fossiler och droppstensformationer. Beskåda Jungfrun, Gotlands högst belägna rauk eller ta ett dopp i Tingsstäde träsk. Besök Bläse kalkbruksmuseum och få en bra bild av kalkframställningen på Gotland, som fortfarande är en viktig näring. Här finns mängder av smultronställen, som t.ex. en tur längs Stenkusten eller Sigsarve strand eller vada ut till Falholmen vid lågvatten.

Fårö

Fårö, denna pärla i Östersjön som lockat så många med sitt speciella ljus. Här betar fåren i den karga naturen. Upptäck det orörda landskapet vid Langhammars och Gotlands största raukområde vid Digerhuvud. I naturreservatet Ullahau breder sanddynerna ut sig och mellan Fårö fyr och Skär ligger den långa sandstranden Norsta Auren. Att uppleva solnedgången på Norsta Auren är en mäktig känsla.

Gotska Sandön är Östersjöns mest isolerade ö. Här finns kilometerlånga ödsliga sandstränder, koloni med gråsälar, en säregen flora och massor av sand.

Gotländsk mat

Pröva någon av de gotländska specialiteterna: fårfiol, fårsmäcka, lammskalla, glödhoppor, gotländskt rökt flundra och saffranspannkaka med salmbärssylt (en släkting till björnbär) och grädde. Gotlandsdrickan är en ölbrygd bestående av bl a malt, humle och enbär.

Sportaktiviteter

Andra helgen i juli går Gutarnas Olympiad av stapeln. Då tävlas det i flertalet gutniska idrotter såsom pärk, varpa och stångstörtning.

Gotland passar utmärkt för den som vill rida. Här finns ett stort utbud av arrangörer för den ridintresserade. Att hästintresset är så stort på Gotland beror säkert till stor del på den egna rasen, Gotlandsrusset.

Gotland kan också ståta med ett flertal natursköna golfbanor.

Bröllop på Gotland

Gotland med sin rika tillgång på natursköna platser passar utmärkt för ett bröllop. Kanske en bröllopsakt bland de mäktiga raukarna, eller på Högklints hisnande höjd med en fantastisk utsikt över havet, eller mitt bland vallmo och blåeld i den gotländska naturen, eller i någon av de många landsbygdskyrkorna, eller vid havet när solen går upp? Listan på vackra platser kan göras oändlig.


Senast uppdaterad måndag 5 september 2011 kl. 19:07