Bröllopsresa till Skottland skottland

Det finns något i Skottland som inspirerar till romantik. Kanske är det de vinpinade kullarna, de purpurfärgade ljunghederna, eller ruinerna som avtecknar sig mot skyn. Eller kanske är det den vänliga atmosfären på en pub, eller en varm brasa efter en lång dags vandring, som gör detta till en perfekt plats för bröllopsresan.
Här finns mer än bara kiltar, whisky, säckpipor och golf, du hittar också vacker natur och arkitektur, härliga människor och – om du vågar smaka – Haggis!

Skottlands historia, som är både lång och blodig har bl a lämnat spår efter sig i form av magnifika stenslott, stora mangårdsbyggnader, kyrkor, begravningsplatser etc. Mycket av detta är i ruiner men är ändå ett himmelrike för den historieintresserade.

Skottland är sedan 1707 en del av Storbritannien och är indelat i nio regioner samt de tre ögrupperna Hebriderna, Orkneyöarna och Shetlandsöarna.

Friluftsälskare erbjuds ett överflöd av orörd natur i form av klara sjöar (lochs) och åar, mil efter mil av kustlandskap, vidsträckta områden av det glest befolkade Skottska höglandet (The Highlands) m.m. I Skottland finns Storbritanniens högsta berg Ben Nevis.

Här kan man spela golf (skottarnas nationalsport), fiska, fotvandra, rida m.m.

Hitta resebyrå och bröllopsresor >>

Klimat

Skottland är inte ett land man besöker för en solsemester, hit åker man främst för den vackra naturen.

Edinburgh

Skottlands huvudstad med ca 450.000 invånare och framröstad som Storbritanniens vackraste stad. Edinburgh förtrollar alla besökare.

Edinburgh Castle ligger högt uppe på en klippa med en magnifik utsikt över Edinburgh. Här bevaras de vackra kronjuvelerna Honours of Scotland. The Royal Mile – som från början var den stora genomfartsleden i Edinburgh sträcker sig från Edinburgh Castle till The Palace of Holyroodhouse residensslottet i Skottland där även The Queen of Scots - Mary Stuart bodde på 1500-talet.

Edinburgh har ett stort utbud av historia, kultur och nattliv att erbjuda alla dess besökare. Här finns även massor av affärer, caféer, pubar och naturligtvis - trevliga skottar!

Dr Jekyll and Mr Hyde, Sherlock Holmes och Harry Potter har sin bakgrund i Edinburgh.

Västkusten

Den dramatiska västra kusten markeras av rullande kullar, och havsfjordar, hamnar, som sticker ut så långt att de nästan liknar insjöar. Här finns ursprunget för traditionell skotsk kultur samt medeltida begravningsplatser, kors från järnåldern, stenrösen etc. Hit kom irländarna och förde in den keltiska kristendomen.

Skotska Högländerna (The Highlands)

För de flesta människor är det de skotska högländerna man tänker på om man pratar om Skottland. Ett glest befolkat område med bedövande vacker natur av berg, sjöar, hedar och betestmarker. Vandring är populärt i detta område, men tänk på att använda robusta kängor och regnkläder, eftersom stigarna kan vara halkiga och vädret kan snabbt växla från sol till regn.

The Great Glen är ett populärt turistområde. Här ligger sjöarna Ness, Oich, Linnhe och Lochy på rad mellan Inverness och Fort William. Även om du inte tror på historien om sjöodjuret Nessie, så är det väl värt att besöka detta område och den lilla staden Drumnadrochit. Här finns också en av Skottlands mest berömda slottsruin – Urquhart.

Inverness

Staden Inverness domineras av floden Ness och ligger på spetesen av the Great Glen. Inverness är en lämplig utgångsplats för att undersöka resten av The Highlands. I havet utanför Inverness finns det flasknosade delfiner!

Nordost

Detta område är också känt för sin vackra natur, även om det inte är lika bedövande vackert som högländerna. Här finns den brittiska kungafamiljens sommarresidens, Balmoral.

Mat och dryck

Det skotska köket tillhör inte något av de mest kulinariska upplevelserna i världen. Det påminner ganska mycket om det engelska köket med fish-and-chips, kidney pie etc.

På senare tid har dock en förändring skett, och måltiderna betraktas mer och mer som en höjdpunkt. De skotska råvarorna som kött från får och kor är av hög kvalitet. Närheten till havet gör att det finns gott om lax, flundor, torsk. Dessutom finns det gott om skogsfågel och hjortar och skogarna är fulla av hallon och björnbär.

Vågar du, kan du prova den kända skotska maträtten Haggis, inälvor i fårmage tillsammans med potatismos och mosade kålrötter. Vad passar bättre till detta än en kall öl!

Livets vatten – whisky – är Skottlands nationaldryck och har producerats sedan 1400-talet. De flesta destillerier ligger i Högländerna där det finns tillgång till klart källvatten, vilket anses vara den helt avgörande faktorn för whiskyns kvalitet. Passa på och gör ett besök på ett destilleri där man får se tillverkningen och även får provsmaka whiskyn.

Fakta

Huvudstad: Edinburgh 440.000 invånare

Största stad: Glasgow 685.000 invånare

Invånarantal: 5 miljoner invånare

Statsskick: monarki

Språk: engelska och gaeliska

Religion: protestanter och katoliker

Valuta: Pund

Högsta berg: Ben Nevis 1.343 m ö h


Senast uppdaterad onsdag 17 augusti 2011 kl. 19:19