Bröllopsresa till Toscana toscana

Toscana är ett fantastiskt resmål som passar utmärkt för en bröllopsresa. Vad kan vara mer romantiskt än att bo på ett slott mitt bland olivlundar och vingårdar!
Toscana i Italien är ansett som ett av de mest romantiska landskapen på jorden. Här finns en myriad av pittoreska byar och historiska platser att besöka. Medeltida städer med vindlande gränder, imponerande kyrkor och spännande butiker. Det bästa Italien kan erbjuda i form av konst, litteratur och arkitektur finns här. Siena med sin medeltida stadsbild, Volterra med etruskiska anor, Lucca med sina trädbevuxna stadsmurar och Florens, renässansens vagga och källan till vårt europeiska kulturarv.

Naturen består av mjukt rundade kullar täckta av lummiga olivlundar, ståtliga cypresser i givakt och vingårdar. Några av Italiens främsta vindistrikt finns här, såsom Montepulciano, San Gimignano och inte minst Chianti.

I Maremma vid Tyrrenska havet finns härliga stränder och välgörande varma bad hittar man i Terme di Saturnia.

Bästa tiden att åka till Toscana är maj, september och oktober. Juli och augusti kan vara riktigt heta med hög luftfuktighet.

Förslag på bröllopsresor >>

Florens

Om man ska beskriva Florens med ett ord , så är det – konst! Ingen annanstans i Toscana är konstens skatter mer koncentrerade än i Florens. Renässansens födelseplats och hem för många av världens mest berömda målningar och statyer. Här finns mästerverk i överflöd såsom Michelangelos statyer ”Bacchus” och ”David” och Botticellis ”Venus födelse”. Besök t.ex. Galleria degli Uffizi (här finns verk av bland andra Rubens, Leonardo da Vinci och Boticelli) eller Galleria dell´Accademia (Michelangelos David-staty). Men konsten finns inte bara i gallerier och museer, den finns överallt, i kapell, kyrkor, katedraler, trädgårdar etc.

Sevärdheter såsom Ponte Vecchio, Santa Maria del Fiore Duomo (katedral), Santa Croce med Michelangelos, Galileos och Leonardo Brunis gravstenar och Palazzo Vecchio är kända över hela världen.

I Florens hittar man allt från elegant designmode såsom Gucci, Armani, Prada etc till riktiga fynd på marknaderna. I närheten av Ponte Vecchio finns många butiker för den som är intresserad av smycken och guld. I saluhallen Mercato Centrale finns italienska specialiteter som parmaskinka, oliver, olivolja, grappa, balsamvinäger, soltorkade tomater m.m.

Florens har ca 450.000 invånare och är huvudstad i Toscana.

Siena

Siena är byggd på tre kullar med katedralen högst upp och omgärdad av en stadsmur. Under medeltiden var Siena en drivbänk för konst och utbildning. Dess gränder, gotiska domkyrkor och torg är perfekt för dagdrömmeri. Här finns ett av världens vackraste torg, Il Campo, som måste besökas! Siena har ca 60.000 invånare. Strax norr om Siena börjar Chianti-området och söder ut hittar man ett band av små charmiga städer från tidiga medeltiden eller renässansen: Montepulciano, Sand Quirico d’Orcia m fl.

Siena är en av Italiens bäst bevarade historiska städer med en överdådig katedral med fresker och mosaikgolv. Siena med många romantiska gränder passar utmärkt för ett nygift par!

Pisa

Det lutande tornet på Piazza dei Miracoli har blivit en symbol för Pisa. Det var från tornet som Galileo Galilei släppte stålkulor för att studera gravitationen. Idag lutar tornet fem meter från lodlinjen. Pisa har ca 100.000 invånare.

Lucca och Volterra är medeltidsstäder där tiden tycks stått stilla. Här finns många mysiga gränder och torg. Lucca är en spännande stad. Stosa omkring i de underbara trädgårdarna i näheten av Villa Reale, en gång Napoleons systers hem. Kyrkorna bjuder på en fantastisk konst och inne bland gator och gränder finns det gott om små verkstäder som verkar vara flera hundra år gamla. Runt staden finns en tolv meter hög mur. Lucca har ca 90.000 invånare. Volterra är placerad på en hög höjd och härifrån har man en hisnande utsikt över omgivningarna. ”En ö mitt i landet”, ”Vindarnas stad” är några beskrivningar av Volterra som har 14.000 invånare.

Elba

Under nästan ett år var Napoleon landsförvisad hit, till denna vackra ö med turkostblått hav och vita stränder. Här finns det gott om mysiga byar och minnen från Napoleons tid, bl a hans sommarhus Villa di San Martino, vackert inbäddad bland grönskande kullar och med en fantastiskt vacker utsikt över Medelhavet.

Den italienska maten är superb med sina anti pasti, tortellini, pasta och efterrätter. Visst vattnas det i munnen när man tänker på parmaskina med melon, salamikorv med fikon, pizza, fårost såsom pecorino och ricotta, mozzarella, gratinerad frukt i zabagionesås, citronsorbet, och till detta det italienska vinet! Espresso är en perfekt avslutning på middagen.

Olivolja

Olivolja från Toscana är en av de mest kända olivoljorna och är också en av de viktigaste ingredienserna i det italienska köket. Det som ger maten den där ”speciella smaken”.

Det italienska vinet var redan i det gamla romarriket en viktig del av tillvaron. Chianti i bastomspunna flaskor, var det första vin som exporterades från Italien. Missa inte tillfället att besöka några av Toscanas vingårdar.

Aktiviteter

Ett underbart sätt att upptäcka Toscana, är från ovan med en luftballong! Ni glider långsamt över det böljande landskapet med olivlundar, vingårdar, små medeltida samhällen på bergstopparna, slott och Medelhavet glittrande i väster.

Fakta

Toscana ligger i centrala Italien och är ungefär lika stort som Småland

Språk: Italienska

Valuta: Euro


Senast uppdaterad fredag 31 augusti 2018 kl. 11:16