Brudgummens kläder brudgummen klader

Du har fått dina drömmars kvinna, datum är bestämt, hennes klänning köpt, men vad ska du bära? Nu är det dags att fundera på din klädsel och det finns mycket att välja bland.
Frack

Svart frack är den vanligaste klädseln vid ett kyrkligt bröllop. Tidigare bar man frack endast vid eftermiddagsbröllop. Idag följer vi inte traditionerna så benhårt, utan går mer efter tycke och smak.

En frack består av svarta byxor med sidenrevärer och en rock med långa skört baktill och slag av siden. Till detta bärs en vit skjorta med pikébröst eller plisséveck som har hög, styv krage med utvikta snibbar, vit fluga, vit väst och en vit näsduk. Svarta tunna lackskor och svarta strumpor (knästrumpor) passar till frack. En cylinderhatt och ett fickur gör det hela elegantare.

Om det står högtidsdräkt på en inbjudan är det frack, folkdräkt eller uniform som gäller.

Jaquette

En annat elegant alternativ är jaquette. Jaquetten påminner om fracken men till denna bär man en kravatt eller plastron istället för rosett. Byxorna går i grått med svarta ränder. Jaquetten innehåller en svart rock med grårandiga byxor och grå vast samt plastrong runt halsen

Smoking

Smoking är vanligt utomlands och kallas tuxedo. Förr var det ett etikettsbrott i Sverige att bära smoking på bröllop, men nu är det vanligare och mer accepterat. Smokingkavajen kan vara enkelknäppt eller dubbelknäppt med schalslag av siden. Har man en enkelknäppt smokingkavaj, bär man en vit smoking-skjorta, gördel eller väst samt en svart fluga till den. Västen eller gördeln kan man vara utan under den dubbelknäppta kavajen. Till smokingen bär man svarta byxor. I bröstfickan har man gärna en näsduk. Har man färgad eller mönstrad fluga och gördel finns det ofta en matchande näsduk till.

Vit smokingkavaj får endast användas under sommarperioden. Byxorna är dock alltid svarta.

Kostym

Det går alldeles utmärkt att använda kostym. Det passar väldigt bra om vigseln är borgerlig, eller man kanske har varit gift förut. Till kostymen bär man skjorta tillsammans med slips eller fluga. Väst kan även användas.

Bonjour

Bonjouren är en långkavaj med knälånga raka skört. Den är dubbelknäppt med sjalkrage.

Frockcoat

Frockcoat är en långkavaj med slag som är något kortare än en Bonjour. Till denna bärs svarta byxor eller byxor i samma nyans som kavajen. Tyget i kavajen och västen är ofta mönstervävda. Till frockcoaten har man färgade och mönstrade västar, vit skjorta och matchande plastrong eller kravatt. Frockcoat är en populär version av Bonjouren

Passning

Din bröllopskostym ska ha en bra passform. Ta dig tid att gå till ett antal specialbutiker för att prova olika alternativ. För att vara säker på att du får det som passar bäst, kan du göra följande för att känna dig bekväm i din kostym: Platta till din krage runt halen för att undvika obehagliga utbuktniningar. Din kavaj bör vara tillräckligt lång för att täcka din rumpa och västen ska vara stängd, annars är den för trång. Axelvaddarna i din kavaj bör inte vara mer än några millimeter över axeln för perfekt passform.

Accessoarer

Accessoarer är ett utmärkt sätt att införliva ert bröllopstema. Oavsett om det är en fluga, bred sidengördel eller väst, så kan du använda ert bröllops färger i accessoarerna.


Senast uppdaterad lördag 13 augusti 2011 kl. 19:36