Hur man dansar brudvals dansa brudvals

Har du två vänsterfötter eller är du snarare en person som flänger omkring på dansgolvet? Ta till dig all information och du kan vara klar för dansgolvet på nolltid och imponera på den du älskar med dina steg och dansa en perfekt brudvals.
Bröllopsvals


För de som även vill dra en vals på bröllopet kan det även vara bra att titta på lämpliga låtar att spela som får det att klia i de lurviga. En populär bröllopsvals är temat till filmen Törnrosa, framfört av Tjajkovskij, men det finns även de som väljer mindre konventionella stycken, som Nothing Else Matters med Metallica eller One med U2. Bäst blir det naturligtvis om man lyckas med konststycket att anpassa låtvalet efter såväl öra som dansfötter.
Den traditionella första dansen på ett bröllop är Bröllopsvalsen. Bröllopsvalsen får igång festen och är också ett intimt ögonblick mellan det nygifta paret. Kunskap och övning är nyckeln, resten är bara ren romantik.

Brudgummens steg

Brudgummen måste ta ett steg framåt med vänster fot, och sedan ett steg åt sidan med höger fot och därefter föra vänster fot till höger fot. Ett steg bakåt med höger fot, därefter ett steg åt sidan med vänster fot och sedan den högra foten till vänster fot. Det hjälper att säga ”framåt, sidan, tillsammans och bakåt, sida, tillsammans”!

Brudens steg

Bruden börjar med ett steg bakåt med höger fot, ett steg åt sidan med vänster fot och sedan den högra foten till vänster fot. Ett steg framåt med vänster fot, sedan ett steg åt sidan med höger fot och därefter den vänstra foten till högra foten. Det hjälper att säga till sig själv ”bakåt, sida, tillsammans och framåt, sida tillsammans”!

Armarna

Brudgummen håller kvinnans högra hand med sin vänstra. Det är viktigt att brudgummen håller ett fast tag, men inte hårt, för attt leda bruden i dansen. Den andra armen ska placeras bakom ryggen på bruden. Armarna ska vara avslappnade, men inte slappa, så ni kan utföra era danssteg.

Träningstips

Det bästa sättet för att bröllopsvalsen ska gå smidigt är att att träna så mycket ni kan innan bröllopet. Dansen räknas 3, 3 takt. Vilken musik ni än väljer att dansa till, så måste ni räkna i samma takt och rytm.

Alternativt - Hitta en dansskola och träna på brudvalsen >>

Efter

När brudparet har dansat brudvalsen är det fritt fram för bröllopsgästerna att inta dansgolvet. Första dansen tillägnas bordsdamen och bordsherren.

Bröllopsdansen - Förr


Bröllopsdansen förr

Bröllopsdansen var förr ett ”måste” på ett bröllop. I regel var det prästen som öppnade dansen med bruden. Alla bröllopsgästerna, män, kvinnor som barn, skulle dansa med brud och brudgum.Det var en heder att få dansa med brudparet och att avböja en dans var helt uteslutet. Kunde man inte dansa, fick man gå några varv på dansgolvet tillsammans med bruden eller brudgummen. Paren dansade för sig medan de övriga gästerna såg på.

Polskan var vanlig på bondbröllop under 1700-talet. Menuetter eller äldre medeltida dansformer var vanligt längre tillbaks i tiden.

Att gifta sig var ofta mycket kostsamt för brudparet. Ett sätt att bättra på brudparets ekonomi, var att ge danspengar. Det var vanligt i stora delar av vårt land, och var ett komplement till den ordinarie gåvocermonien. Det gick till så, att när bröllopsgästerna hade dansat med brud eller brudgum, överlämnade de en summa pengar. Storleken på bidraget var valfritt, men oftast gav man bara småslantar.

Ibland kunde bröllopsdansen avslutas med ett upptåg där de gifta och ogifta stred om brud och brudgum. En sed som symboliserade att makarna nu övergick från de ogiftas till de giftas krets.

Annorlunda bröllopsdans


Brudvalsen

Tycker du att det är en tråkig tradition med brudvalsen? Här kommer inspiration genom 7 st youtube-klipp hur man kan överraska sina gäster med lite oväntad dans.


Börjar dansa till Unchained Melody med Righteous Brothers i 1:04. Sedan mix av thriller, lite dans till Tom Jones likt Carlton från Fresh Prince, Haddaway med "What is love", m.m. (2 miljoner visningar)Börjar dansa till "When You Say Nothing at All" i 1:34. Sedan blir det full fart med Elvis, twist, YMCA, Vanlilla Ice, m.m. och många manliga kilon i rörelse. (7 miljoner visningar)Börjar med dans för brudparet, brudtärnor och brudgummar till All-4-One med "I Swear" i 1:17. Sedan skickas männen bort och bruden och tärnorna drar igång en gruppkoreografi med för att sätta fart på dansgolvet. (4 miljoner visningar)Börjar dansa till Unchained Melody med Righteous Brothers i 0:36. Sedan drar det igång med dans till Sir Mix A Lot med "Baby Got Back" ("I like big butts and I can not lie") (7 miljoner visningar)

http://www.youtube.com/watch?v=ynnwhzWnnVg

Asiatiskt par dansar brudvals i 1:20 sedan full fart och dans med musikaltema tillsammans med brudtänor och brudgummarna. (16 miljoner visningar)Full fart från start med twist, YMCA, Thriller, "Cut Loose", Dirty Dancing, MC Hammer, "What is love", Cotton-Eyed Joe, 'N Sync, m.m. (7 miljoner visningar) 
Senast uppdaterad torsdag 16 augusti 2018 kl. 21:27