Trycksaker till bröllop - Experten svarar spiraportratt

Vad finns det för typer av trycksaker? Vilka typer av kort är populärast? Finns det några trender just nu?


Jenny Strandfors och Åsa Ericsson från Spira kortdesign har svarat på några av de vanligaste frågorna.

Vad finns det för typ av trycksaker angående ett bröllop?
Till ett bröllop finns det massor av trycksaker. Det väsentligaste är att man har inbjudningskort och tackkort, men de flesta väljer att även trycka upp vigselprogram, festprogram, placeringskort, menyer osv.

Nuförtiden väljer fler och fler att även skicka ut Save-the-Date kort innan inbjudningskorten. Gifter man sig på sommaren kan det vara en bra idé då många gäster gör upp semesterplaner i ett tidigt skede. Förutom detta finns även en uppsjö av trycksaker såsom bordsplaceringskartor, rollups, banderoller, tändsticksaskar, presentaskar och vinetiketter.

Tryck kort för Save-the-Date här >>

Idag finns det massor av ställen som säljer bröllopskort, vad bör man tänka på när man väljer?
På senaste tiden har det kommit många webbutiker som säljer inbjudningskort och trycksaker till bröllop. Butikerna har olika stilar på korten, så ett tips är att välja en webbsida som matchar stilen och prisklassen man har valt till sitt bröllop. Sedan kan man koncentrera sig på att hitta ett specifikt kort.
När man beställer över Internet är det viktigt att man känner att företaget är seriöst, är man osäker kan det vara en bra idé att fråga om råd på ett bröllopsforum eller en chatt.

Vilka uppgifter bör finnas med i inbjudningskorten?
Den viktigaste informationen som bör finnas med på alla inbjudningskort, oavsett om det är bröllop, dop eller fest, är namn, plats, tid och datum. Sedan kan man välja om man vill ha med sådana saker som o.s.a., klädsel, toastmaster, kontaktuppgifter. Även i texten kan det vara en bra idé att spegla festens känsla, är det en avslappnad tillställning så låt texten också vara det.
spira inbjudningskort
Foto: Spira kortdesign

Vilka typer av kort är populärast?
Det är svårt att säga vilken typ av kort som är populärast, bland våra kunder är det en stor spridning på valen av stil, färger och utformning.

Ska vi nämna något som är populärt så är det att många vill ha bröllopskort som går i samma stil som resten av bröllopet vad gäller färger och teman. Det är snyggt om de färger man valt finns på alla detaljer runt bröllopet – från blombukett till inbjudan.

Tryck inbjudningskort här >>

Finns det trender som går i bröllopskort? Vad är modernt just nu?
När det gäller bröllopskort så fungerar alltid de klassiska korten, det finns trender men de är inte lika extrema som i mode. De flesta brudpar tänker inte på att det ska vara speciellt trendigt utan mer att korten ska visa vilka de är och vilket bröllop de ska ha. De vill antingen ha det t.ex. romantiskt, stilrent eller säsongsbetonat (höst-, vår-, sommar-, vinterbröllop).

Hur långt innan bröllopet bör man skicka ut sina inbjudningar?
Inbjudningskorten bör helst skickas ut ett par månader innan vigseln äger rum. Gifter man sig under semestertider eller högtidsdagar såsom påsk och nyår så kan man gärna skicka ut korten ännu tidigare. Är man osäker på specifika tider och platser för bröllopet kan man skicka ut Save-the-Date som en liten förvarning till sina gäster.

Vilket namn ska stå först i inbjudan?
Mannens namn ska av tradition stå först, men nuförtiden är det inte många som bryr sig om detta. Skriv namnen i den ordning som ni tycker känns bäst.

Vad betyder o.s.a?
O.s.a betyder ”Om svar anhålles”. Detta betyder att du bör svara på inbjudan innan det utsatta datumet. Det hör dock till god ton att svara så snabbt som möjligt, helst inom en vecka.

Vad bör det finnas med för info på tackkortet?
De flesta skriver en allmän hälsningsfras såsom ”Hjärtligt tack för all uppvaktning på vår bröllopsdag”, medan en del väljer att skriva en personlig hälsning till varje gäst där man till exempel tackar för den bröllopspresent man har mottagit. Sist av allt bör man skriva under med sina namn.

Trycksaker för bröllopet här >>

Frågorna har besvarat av Jenny Strandfors & Åsa Ericsson på Spira kortdesign.


Senast uppdaterad tisdag 11 oktober 2011 kl. 20:43