Förlovning och frieri



 frieri

Ett frieri med mannen på knä framför sin käresta och förlovningsringen i en ask, är förstås mycket romantisk! Men speciellt vanligt är det nog inte.



Sätten att leva tillsammans med sin kärlek är idag många. Sambo, delsbo, särbo, förlovade eller gifta. Förr innebar en förlovning att man hade för avsikt att gifta sig inom en snar framtid. Idag finns inget krav att gifta sig efter en förlovning. Det går också hur bra som helst att gifta sig utan att först ha varit förlovad. Denna valmöjlighet hade paren inte förr.

Nattfrieri

I de lägre samhällsklasserna förekom förr nattfrierier. Denna sed gick ut på att unga män gick runt i byn på lördagskvällen och besökte unga kvinnor i deras hem. Blev de insläppta kröp de ner hos kvinnan fullt påklädda och stannade kvar där en stund. Intima handlingar fick absolut inte förekomma, i så fall kunde mannen bli bestraffad genom att uteslutas från gemenskapen. Hade nu tycke uppstått mellan de två, kunde mannen återkomma nästa lördag. Kanske fick han stanna kvar över natten den här gången. Blev han dessutom serverad frukost av föräldrarna kunde han känna sig välkommen i huset. Prästerskapet ansåg denna sed som omoralisk och ville stoppa den. Då de med misslyckades med detta bestämdes istället, att den kvinna som sade nej till en nattlig besökare fick en stor summa pengar.

Trolovning eller Fästningsstämman

Efter frieriet tog trolovningen vid.Trolovning var ett juridiskt bindande löfte mellan man och kvinna om att de i framtiden skulle ingå äktenskap. Ett handslag inför vittnen bekräftade trolovningen. Barn födda inom trolovningstiden hade arvsrätt och ansågs som ”äkta”. I samband med trolovningen var det vanligt att mannen lämnade en gåva till kvinnan. Samtidigt bestämdes också vad kvinnan skulle föra med sig i boet. Efter 1915 ändrades trolovningen till att kallas för förlovning.

Förlovning

En förlovning har ingen juridisk betydelse. Den är idag en romantisk sed, som oftast innebär att ringar växlas. Ringar - som de flesta par har valt ut tillsammans.

Romantiska tips på frierier


Tips på frieri

Letar du efter det perfekta sättet att fria på? Läs vår inspirerande och romantiska guide. Från det lugna till det överdrivna sättet. Vi har satt ihop en lista över olika sätt att ställa frågan, oavsett din stil.



Du funderar på att fria, och vill göra något minnesvärt som visar hur mycket du bryr dig. Hitta inspriationen från vad du känner och älskar hos den person som du vill gifta dig med.

Semesterförslag

Varför inte ta med din älskade på en romantisk helg. Paris, Venedig och Prag är populära romantiska europeiska orter. Ta en tur upp i Eiffeltornet och gå ner på knä, eller kanske en romantisk tur i gondol med en fantasist bakgrund för att ställa frågan.

Matälskare

Boka bord på er favoritrestaurang eller välj en plats som har fått bra recensioner för att vara intim och erbjuda bra service. Du kan be kocken gömma ringen i desserten eller be dem skriva ditt frieri på tallriken.

Privata förslag

Om du inte vill att ditt frieri ska bli en stor prålig offentlig visning av tillgivenhet, gör det till något mer personligt som du känner dig mer bekväm med. Förbered en middag med din partner som du älskar, en flaska vin, tända ljus och bra musik på låg nivå, för att skapa den perfekta stämningen och för att hjälpa dig på vägen.

Udda idéer

Varför inte gömma ringen i en lyckokaka eller skriva en låt till den du vill gifta dig med och försöka få den lokala radion att spela upp den. Be din lokala bifograf sätta upp ett meddelande innan filmen börjar, eller be flygkaptenen ställa frågan i högtalaren.

Kul förslag

Varför inte arrangera en skattjakt. Skriv ledtrådar som leder från plats till plats i hela ert hus, lägenhet eller i en park. Om du föredrar något enklare, lämna ett spår av rosenblad till där du väntar med ringen och frieriet.

Superhäftigt frieri i New York


Kolla in detta frieri! Här har killen verkligen ansträngt sig och tack vare att allt filmas får vi se när den blivande bruden nästan bryter ihop.



Kolla in detta frieri! Här har killen verkligen ansträngt sig och tack vare att allt filmas får vi se när den blivande bruden nästan bryter ihop.

En helt vanlig dag i en helt vanlig park tror denna tjej att hon ska äta en helt vanlig lunch med sin pojkvän. Den helt vanliga lunchen kommer att komma ihåg ovanligt länge om hon minns något då hon i stort sett bryter helt ihop.

Upphovskillen till frieriet hade svårt att beskriva sin kärlek, så han var tvungen att ta hjälp av några vänner. 
Senast uppdaterad fredag 17 augusti 2018 kl. 10:28