Guide om Pärlor parlor

Vad finns det för olika pärlor? Hur ska de förvaras och hur skiljer man på äkta och oäkta pärlor?
Ett av världens äldsta halsband är från 4000 år före Kristus. Kineserna började redan på 1200-talet att odla, inte pärlor, men Buddafigurer i musslor.

Carl von Linné var den förste som åstadkom en rund pärla. I mitten på 1700-talet experimenterade han med odling av pärlor i en sötvattensmussla. Han försökte få patent på detta, men metoden var komplicerade och det hela dog ut.

Den mest kände pärlodlaren är japanen Kokichi Mikimoto som 1893 lyckades odla en halvpärla.

Den metod som används ännu idag, härrör från japanerna Mise och Nishigawa som 1907 lyckades odla runda pärlor.

Pärlor finns i många olika färger. Från vita, gula, gyllene, rosa, blåa och svarta och nästan alla skalor däremellan. Pärlans färg syftar på färgen på pärlans kropp. De rosa/blåtonade anses vara finare, vilket innebär att de också är dyrare. Priset stiger också beroende på hur tjockt skalet är.

Pärlodlingar i större skala startade på 1920-talet i Japan.

Musslor

Endast ett fåtal musslor kan producera pärlor. En mussla består av ett hårt skal, ett inre skal med ett fint skimmer, en mantelvävnad och en mjukdel. I mantelvävnaden finns pärlsubstansen.

Äkta pärlor

Äkta orientaliska pärlor fångas på pärlbanker i Persiska viken, Mannarsundet utanför Indien och Sri Lanka och utanför Burma. Äkta sötvattenpärlor fångas i USA, Skottland, Österrike och Skandinavien. Äkta pärlor av god kvalitet är oerhört sällsynta. På 50-60 musslor innehåller bara en mussla en pärla och då är oftast kvaliteten inte bra. Att fiska pärlor är ett farligt yrke som utförs av dykare.

Äkta pärlor finns skapade antingen i havsvatten (orientaliska) eller i sötvatten (sötvattenspärla). Havsvattenpärlor har bättre lyster och håller bättre mot slitage än sötvattenpärlor.

Äkta pärlor kommer till av en slump. En parasit i någon form har trängt in i musslan, som försöker skydda sig genom att stöta ut denna. Om musslan inte klarar av att stöta ut denna parasit, kapslar hon in den. För att det ska bildas en pärla måste parasiten få med sig fragment av musslans mantelvävnad. Efter några dagar bildas en säck runt parasiten och därefter väver musslan lager på lager över parasiten. En äkta pärla har bildats!

Odlade pärlor

De flesta odlade pärlor kommer från Japan. En odlad pärla har en pärlemorkula som grund medan en äkta huvudsakligen består av pärlsubstans.

Det finns tre grupper av odlade pärlor:

  • Pärlor odlade i Akoyamusslan

  • Pärlor odlade i Söderhavet

  • Pärlor odlade i sötvatten


Det tar mellan två och tre år att odla en pärla.

När du ska köpa ett pärlhalsband, tänk då på att små ojämnheter inte har så stor betydelse. Det som räknas är pärlornas färg och lyster.

Var rädd om dina pärlor

  • Förvara dina pärlor i ett eget smyckeskrin på linneduk el.dyl. dock inte bomull som torkar ur pärlorna

  • Träd om pärlorna emellanåt

  • Rengör pärlorna med en linneduk, speciellt om du använder mycket spray, parfym eller krämer

  • När du har använt dina pärlor kom ihåg att inte lägga dem på ett kallt underlag - de kan spricka!


Oäkta pärlor

Det finns många olika sorters oäkta pärlor. Den vanligaste är den s.k. Majoricapärlan från Mallorca. Denna tillverkas på så sätt att en glaskula doppas i en pärlessenslösning. En annan oäkta pärla är snäckskalspärlan. Dess överdrag består av en kemisk lösning.

Tips hur du testar om pärlan är äkta eller oäkta

En äkta pärla känns sträv medan en oäkta känns len om du testar med tänderna. Äkta pärlor känns svala medan oäkta känns oljiga. En äkta pärla skadas inte om du skrapar ytan med en vass kniv. Det kommer däremot den oäkta pärlan att göra.

Denna artikel är skriven av: Pärltorget


Senast uppdaterad onsdag 17 augusti 2011 kl. 22:31