Håraccessoarer till bröllop haraccessoarer

Det har blivit modernt igen med krona, tiara och slöja. Accessoarer i håret kan vara som grädde på moset, när du klär dig till brud. Läs om olika typer av håraccessoarer som passar till bröllop.
Krona

Att bära krona har blivit vanligare även om det fortfarande är fler brudar utan krona än med. Vill ni bära krona på ert bröllop brukar man kunna låna den från kyrkan där vigseln kommer att äga rum.

Förr var det viktigt att bruden var oskuld om hon bar krona på sitt bröllop. Visade det sig senare att kronan hade burits under falska förespeglingar, kunde prästen utkräva böter. Ett sådant "tilltag" innebar också att kronan måste putsas noga innan den kunde lånas ut igen.

Lyckligtvis finns inte detta krav för dagens brudar!

Tiara

En tiara kan bäras med eller utan slöja. Stilen på tiaran kan vara romantisk, elegant etc och t.ex. vara utsmyckad med pärlor, strasstenar formade som blommor och blad i olika former. Din frisör kan hjälpa dig med råd och tips.

Diadem

Ett diadem kan vara utsmyckat med pärlor, satinblommor, blommor, band, strass etc.

Du kan också göra ett diadem själv med hjälp av ståltråd och pärlor. Olika förslag och idéer kan man hitta hos hobbyföretagen.

Hårkammar

Hårkammar dekorerade med t.ex. satinblommor, satinblad, strass, satinsnören, eller pärlor är ett annat alternativ för att smycka sin brudfrisyr.

Hårblommor

Att smycka sitt hår med blommor som matchar brudbuketten är naturligtvis aldrig fel. Det kan vara lösa blommor som pryder håret, ett diadem av små rosor eller en vacker hårkrans av brudslöja.

Slöja

Slöjan symboliserar brudens oskuld och bärs, enligt traditionen, endast första gången man gifter sig.

Det finns slöjor i många olika sorter och alla upptänkliga längder. Det finns även slöjor som döljer ansiktet och som viks upp eller tas av efter vigseln. Vilken slöja man väljer beror mycket på vilken sorts frisyr man kommer att ha. Fäster man slöjan uppe på huvudet kommer mycket av frisyren att döljas.

När du ska välja slöja är det också viktigt att tänka på ansiktets form och även din kropps proportioner. Dessutom är det viktigt att slöjan stämmer överens med din brudklänning och temat på ert bröllop.

Fråga någon av dina gifta väninnor när de först kände sig om en brud, och de kommer förmodligen att säga att det var när de satte fast slöjan. Det är något alldeles speciellt med detta tunna tygstycke som får dig att förvandlas till en brud.

Blommor

Välj samma blommor som i din bukett och be din frisör att vara kreativ. Bind vilda blommor till en liten boll eller infoga blommorna i en lekfull fläta. Om ni har ett ”tillbaka-till-naturen” bröllop utan alla formaliteter kan du ha en krans med håret nersläppt.

Vintage-hattar

Om en slöja inte är någonting för dig, varför inte välja en hatt? Välj de små och eleganta och undvik alltför stora brätten. Välj en 1940-tals stil som fästs på plats och är utformad för att visa upp en vacker frisyruppsättning. Detta är särskilt stilfullt om din klänning och tärnornas klänningar är vintage, eller om bröllopet sker på en retro plats.

Stiliga idéer

Andra idéer kan vara en enkel hårklämma, fjädrar eller sidenband som på ett enkelt sätt gör ditt hår vackert på ett unikt sätt. Eller gör en bena i sick-sack.

Gör dina egna accessoarer

Om du inte hittar vad du letar efter som matchar ditt färgschema, ta hjälp av dina brudtärnor och gör era egna håraccessoarer.


Senast uppdaterad tisdag 16 augusti 2011 kl. 22:34