Info om borgerlig vigsel borgerlig vigsel

Om ni inte är särskilt religiösa är kanske en borgerlig vigsel någonting för er eftersom den inte utförs i kyrkan. Läs om vad som krävs för en borgerlig vigsel och vad det kostar?Borgerlig vigsel


En borgerlig vigsel är precis som ett kyrkbröllop rättsligt bindande fast utan några religiösa inslag. Många par som har olika religioner eller som inte är religiösa väljer att gifta sig borgerligt. Vill man ha ett moraliskt och juridiskt avtal mellan varandra kan en borgerlig vigsel vara ett alternativ.

Det finns många olika anledningar till att par väljer en borgerlig vigsel istället för ett kyrkobröllop. Kanske vill de ha ett lite enklare bröllop eller det kanske är så att någon av parterna redan har varit gift tidigare.
En borgerlig vigsel har som sagt inga religiösa inslag därför passar det bra om man har en annan religion till exempel. Under en borgerlig vigsel så välsignas inte ringarna och därför är det också frivilligt om man ska växla ringar under ceremonin.

En borgerlig vigsel kan i mångas öron låta lite stel och tråkig. Men bara för att man väljer en borgerlig ceremoni behöver man inte spara på festligheterna eller skippa någon fin tradition. Faktum är att man kan utforma sin vigsel och sitt bröllop precis hur man vill. Det är snarare så att om man väljer en borgerlig vigsel har man större möjligheter att göra som man vill. Till exempel kan man ha vilka kläder man vill. Vill man ha en riktig bröllopsklänning går det precis lika bra som att komma i dräkt eller vanlig klänning. Likaså kan mannen likagärna komma i jeans som i frack. Det är helt upp till var och en.

En borgerlig vigselceremoni kan som sagt se ut precis som man vill. Man kan välja att ha en väldigt enkel ceremoni med bara de närmsta vännerna, eller så kan man välja att bara vara ensamma eller så gör man helt enkelt en jättestor fest av det hela. Det bara en egna begränsningar som stoppar en från att göra som man vill.

Krav

Det som krävs för den borgerliga vigseln är ett intyg om hindersprövning och två vittnen. Vittnena kan vara vänner eller släktingar.

Plats

När intyget är klart, så bokar man tid och plats. Ofta utförs vigseln genom komunen i rådhuset eller stadshuset, men man kan även bestämma plats själv. Kom då överrens med någon som är godkänd vigselförrättare. Se till att kontrollera platsen där ni vill att ceremonin ska äga rum. Om ni har vigseln och bröllopsfesten i lokaler nära varandra, se till att era gäster enkelt och smidigt tar sig från vigseln och bröllopsfesten. Om ni ska ha ert bröllop hemma, i en park eller någon annan icke-traditionell plats, se till att ni kontrollerar vad som finns tillgängligt.

Pris

Priset på vanlig borgerlig vigsel varierar mellan kommuner. I vissa kommuner är det gratis. En del kommuner tar betalt om ingen av er bor i den kommun ni vill gifta er. Vissa kommuner tar alltid betalt. Priser och info om plats hittar ni på er kommunens hemsida. Vanligtvis brukar priserna ligga runt 500-800 kr.


Senast uppdaterad fredag 12 augusti 2011 kl. 08:05