Klädkoder på bröllop kladkod

Du har blivit inbjuden till ett bröllop men är inte riktigt säker på vilken klädsel som gäller. Det beror på vilken typ av bröllop det är, kontrollera klädkoden på inbjudan eller satsa på en säker, stilig klädsel.

Klädkoder

Det är inte alltid självklart vilken klädkod som gäller på ett bröllop. För det mesta har bröllopsparet angett klädkoden i sin inbjudan. Följande förklaringar kan hjälpa dig att förstå vad som menas om följande anges:

 • Kavaj

  När det står kavaj innebär det att männen ska vara iförda en mörk kostym, enfärgad ljus skjorta och svarta skor. Kvinnorna ska inte vara alltför uppklädda, men ändå vackert. Klädkoden kavaj är vanligast.

 • Smoking

  Smoking eller aftondräkt innebär för mannen smoking med svart väst och rosett. Gördel går också bra, men då ska den helst inte vara vit. På fötterna kan det gärna vara lackskor. För kvinnorna gäller en elegant kort klänning eller en mindre elegant långklänning. Alternativt till klänningarna är fina aftonbyxor.

 • Högtidsdräkt

  Högtidsdräkt eller frack innebär för mannen frack, vit väst och rosett. Lackskor på fötterna och eventuellt handskar på händerna. För kvinnorna är det galaklänning och fina skor som gäller. Till högtidsdräkt räknas även folkdräkt och uniform.

 • Valfri klädsel

  Om det står valfri klädsel, väljer man som gäst vad man vill ha på sig.


Du hittar också klädkoder som Barfota och svart slips. Detta är en populär klädkod för strandbröllop. För ett sent eftermiddagsbröllop med den klädkoden, kan kvinnor välja en cocktailklänning utan skor, och män kan t ex ha avslappnad skjorta med öppen hals och beige linnebyxor.

Tänk på

En gyllene regel för kvinnor, när de väljer kläder inför ett bröllop, är att aldrig överglänsa bruden. Det är alltid bra att vara blygsam och inte bära något som kan uppmärksamma dig av fel orsak eller ännu värre förstöra bröllopsfotona. Det är också respektfullt att skyla sina axlar och armar under hela vigseln. Det är därför bäst om kvinnor bär en sjal och män en kavaj under tiden i kyrkan.

"Förbjudna färger"

För kvinnliga gäster är det viktigt att komma ihåg att aldrig vara klädd helsvart eller i vitt.

Om du är osäker, kontakta Brudtärnan eller Best Man för råd angående klädkoden.


Senast uppdaterad onsdag 10 augusti 2011 kl. 08:38