Lysning och lysningsmottagning inför bröllop lysning

Enligt gammal tradition hålls en lysningsmottagning en eller två söndagar före vigseln. Brudparet annonserar när mottagningen äger rum. De som vill ge det blivande brudparet en present kommer till denna mottagning. På en lysningsmottagning bjuds gästerna på en lätt förtäring.
Fram till 1969 var det enligt lag tvunget att lysa tre söndagar i rad i kyrkan inför en vigsel. Meningen med lysningen var att församlingen skulle kunna protestera mot den kommande vigseln, om den ansåg att det fanns hinder, såsom släktskap mellan brud och brudgum, viss sjukdom som förbjöd äktenskap m.m. Det blivande brudparet skulle närvara i kyrkan vid lysningen.

Idag har detta ersatts med hindersprövning, som man ansöker om hos den lokala skattemyndigheten.

Vill man idag att det ska lysa i kyrkan inför sitt bröllop, vänder man sig bara till prästen.

Även om en lysning inte har någon juridisk betydelse längre, är det fler och fler blivande brudpar som bjuder in till lysningsmottagning. Om brudparet har tänkt sig ett bröllop med efterföljande fest, för ett ganska stort sällskap, kommer de förmodligen att få många presenter. Det kan då vara svårt att hinna med att öppna dessa på bröllopsfesten, utan att det känns stressat. En lysningsmottagning kan vara ett utmärkt sätt att i lugn och ro, tillsammans med sina gäster, få öppna bröllopspresenterna.


Senast uppdaterad tisdag 12 mars 2019 kl. 14:34