Möhippa & Svensexa

Svensexa


När den fullvuxne mannen tar det stutliga steget ut i vuxenlivet och bestämmer sig för att slå sig till ro med kvinnan som han har det sådär extra fint med, kan han förvänta sig att en svensexa snart ligger för dörren. Han vet inte när, hur eller varför, men som vi alla känner till, så tenderar brudgummen att bli bortrövad av sina gamla kamrater så snart någon börja höra tonerna av bröllopsklockor. Traditionen har förstås länge varit att den mansperson som är i färd att lämna ungkarlslivet bakom sig, förbehållslöst slungas ned i bakluckan på en Amazon, för att hänga med grabbarna på ett sista blött äventyr inne i byn.

Tiderna förändras, emellertid. För den mer kultiverade, moderne manspersonen, finns lyckligtvis idag mer städade sätt på vilka man kan avhandla sin svensexa. Exempelvis kan man dreja kruka, rida ponny och åka limousine -- eller varför inte testa på en bäversafari?

Och precis som med möhippan, finns det specialiserade företag att vända sig till, om man vill organisera svensexan på ett riktigt snyggt, fräscht och proffsigt sätt. Då kan även den blivande brudgummen få en trevlig dag, inte bara hans forna dryckesbröder som så glatt utsätter honom för allsjöns tokiga påhitt.

Möhippa


Möhippa är traditionellt den typ av hippa (eller ”kalas/fest” som man brukar säga nuförtiden) där den nu giftasvuxna kvinnopersonen firar sin sista tid som ungmö, innan vuxenlivet börjar på allvar för flickan.

Naturligtvis finns även det kvinnofolk som inte är fullt lika nya i gamet och har kanske redan hunnit beta av en handfull vigslar i sina dagar. Ungmö eller pantertant tillika - den blivande bruden har alltid sin fulla rätt att bli utsatt för en ny möhippa, då en vigsel är i antågande.

Ofta arrangeras möhippan av brudens väninnor, som i skymundan länge suttit och planerat någonting riktigt tokigt och spännande att utsätta sin kamrat för. -- Som en bäversafari, eller kanske rentav en sånglektion!

Det finns även firmor som helt specialiserat sig på just möhippor och dess aktiviteter. Populärt är att ta ungmön till en musikstudio, där hon får stå och sjunga på band, medan hennes väninnor lustfyllt står och fnittrar vid sidan av. Inspelningen bränns sedan ut på en s.k. CD-ROM, som studion brukar kunna ordna medelst någon av sina högpresterande, toppmoderna datamaskiner. Kul för hela familjen att lyssna till, på CD och allt!


Tips för lyckad möhippa


Förr i tiden var möhippan den sista träffen mellan den blivande bruden och hennes väninnor innan bruden skulle ikläda sig rollen som husmor. Dessa tillställningar var normalt ganska lugna. Den blivande brudgummens sista träff med sina manliga vänner var emellertid ofta allt annat än av lugn karaktär. Med en ökad jämställdhet har de gamla oskrivna reglerna för möhippor städats undan och den blivande brudens väninnor är självklart fria att fira av sin väninna på vilket sätt de önskar.

I regel är det en av brudens väninnor, och då allt som oftast någon av tärnorna, som ansvarar för att planera och förbereda möhippan. Hur lång tid innan bröllopet planeringen bör inledas beror givetvis på hur möhippan ska se ut och vilka aktiviteter som ska ingå. Viktigt är dock att man sätter ett datum så fort som möjligt för att ge alla som vill fira av bruden en möjlighet att planera för sitt deltagande.

I planeringen för en möhippa bör man alltid utgå från den blivande brudens personlighet. Möhippan är en tillställning för henne och det är viktigt att hon trivs med sin dag. Om bruden till exempel inte är särskilt äventyrlig av sig är det en god idé att planera för lite lugnare aktiviteter, såsom till exempel en dag på ett spa. Om bruden i stället inte är den som drar sig för mer livliga aktiviteter kanske ett besök på en nöjespark eller en mer äventyrlig upplevelse kan vara bra val. Huvudsaken är att bruden uppskattar sina väninnors planering av möhippan.

Presentera möhippan på bröllopet


Det blir allt mer populärt att bruden och hennes väninnor presenterar möhippan på bröllopet, till exempel genom att visa videoklipp och/eller fotografier från dagen/kvällen. Detta kan man med fördel göra efter huvudrätten men före efterrätten. Givetvis blir det extra roligt om även brudgummen och hans vänner presenterar sin svensexa.

Hitta aktiviteter till möhippan eller svensexan. I vår inköpsguide hittar du hundratals företag som är specialiserade på bröllop!

Företag inom Möhippa & SvensexaMalmö Dansakademi
Malmö Dansakademi

DANSA PÅ DIN MÖHIPPA/SVENSEXA? BOKA IN PRIVATLEKTIONER FÖR BRÖLLOPSDANSEN? VI ÄR SKÅNES MEST BOKADE DANSSKOLA VID MÖHIPPOR/SVENSEXOR & BRÖLLOPSDANSEN!