Pedikyr inför bröllop pedikyr

Bröllop i sommar? Kanske kommer du att använda bröllopsskor utan häl. Dina fötter kommer förmodligen att synas och handen på hjärtat, hur står det till med omvårdnaden av dina fötter?
Fötterna är tyvärr en del av kroppen som vi ofta glömmer bort. Ge dina fötter 15 minuters omvårdnad i veckan och du slipper besvär som torra fötter, blåsor, förhårdnader och självsprickor. Istället kommer du att få fötter som blir mjuka och lena.

Mjuka upp dina fötter med regelbundna fotbad - ca 10 minuter räcker. Passa på att fila dem med en sandpappersfil. Pimpsten är bra mot mindre förhårdnader. Torka dem torra efter badet. Extra viktigt att det blir torrt mellan tårna, för att förhindra fotsvamp. Smörj in fötterna med en mjukgörande kräm.

Citron mjukar upp dina fötter, hjälper mot sprickor och bakterier mellan tårna.

Använd en scrubkräm speciellt avpassad för fötter och skölj av med vatten. Smörj därefter in fötterna med en mjukgörande kräm, dock inte mellan tårna.

Det finns antiperspirantkrämer som motverkar problem med fukt och dålig lukt.

Klipp naglarna rakt av för att undvika nageltrång. Kom ihåg att inte klippa nageln för kort, då den ska fungera som ett skydd för tåspetsen.

Smörj in nagelbandskräm runt nageln. Avsluta med att lacka naglarna. Först ett underlack och sedan två eller tre lager med färgat lack.

Ta hand om dina fötter

  • De ska bära dig ca 10.000 mil under din livstid.

  • Tänk på att högklackat och tunna sulor i täta material är tortyr för dina fötter.

  • Välj skor som sitter bra med låg klack och gjorda i naturmaterial.

  • Fötter är väldigt känsliga eftersom det finns mer än 70.000 nervtrådar i dem.

  • Vitaminer A, B och D är bra för tånaglarna.

  • Låt dina fötter andas minst en timme om dagen.Senast uppdaterad onsdag 17 augusti 2011 kl. 10:02