Bröllopsresa till Azorerna azorerna

Ett paradis i Atlanten. Azorerna är en sanslöst vacker ögrupp mitt ute i Atlanten mellan Lissabon och Amerika. Azorerna består av nio vulkaniska öar - Corvo, Flores, Graciosa, São Jorge, Terceira, Faial, Pico, Santa Maria och São Miguel. Azorerna är en perfekt destination för fantastiska bröllopsresor.
São Miguel

Vi beskriver bara huvudön São Miguel. São Miguel, med huvudstaden Ponta Delgada är den största ön. Den är ung 7 mil lång och 1,5 mil bred. Klimatet är tempererat subtropiskt året om och den genomsnittliga temperaturen är ca 17°C. Under sommarmånaderna ca 23°C. Vädret växlar snabbt från regn till sol.

Denna paradisiskt vackra ö påminner om en botanisk trädgård och det finns mängder av sevärdheter och utflyktsmål att uppleva. Blommor finns det året om, men blomsterprakten är som mest intensiv under sommarmånaderna.

São Miguel påminner om Island men i en tropisk version. Här kan man bada i varma källor, ta en varm dusch under ett vattenfall i djungeln eller laga sin mat i den heta vulkaniska marken. Allt detta inramat av en andlöst vacker natur.

Vid Furnassjön är marken så het att man tillagar mat i "caldeiras". Grytan placeras i ett hål i marken. Den vanligaste rätten är öns specialitet ”Cozido” som bl.a. innehåller kyckling, kött, korv, sötpotatis och grönsaker. Efter några timmars kokande i marken är middagen klar.

Ett bra sätt att utforska ön är att hyra bil. Tänk dock på att ta det försiktigt. Det kan vara lämpligt att komma ihåg att de första bilarna kom hit i slutet av 1970-talet. De flesta gator är fortfarande dimensionerade för häst och vagn och det kan ibland bli väldigt, väldigt trångt att ta sig fram med bil. Se även upp för korna! På São Miguel finns det fler kor än människor.

Den nordöstra delen av São Miguel kallas för Edens lustgård. Vägarna är kurviga och smala men oerhört vackra, då de slingrar sig längs kusterna och upp och ner för vulkankullarna. Här möts man av en enastående natur med vattenfall och intensiv blomsterprakt. Utefter vägarna finns det gott om vackert belägna rastplatser, några ansedda som världens vackraste.

Terra Nostraparken

Botanisk trädgård i närheten av vulkankratern Furnas. Här kan man också ta sig ett dopp i Ungdomens Källa. Vattnet är 35-gradigt varmt och järnrikt och kommer att göra underverk med din kropp!

Val- och delfinsafari

Ett äventyr utöver det mesta är att följa med ut på havet och se delfiner i stora stim eller när kaskelotterna dyker ner i havet med ett brak. Val- och delfinsafariet är något man inte får missa när man är på Azorerna.

Ananasplantager och ananaslikör

Ta tillfället i akt och besök ananasplantaget i Faja de Baixo. Ananasen som odlas på Azorerna är väldigt god. Missa inte heller möjligheten att smaka på ananaslikören.

Teplantage

Europas enda teplantage – Chá Gorreana – finns på São Miguel. På rundturen får man se teets framställning, från buske till påse. Här görs nästan allt för hand, några större investeringar på maskiner har inte gjorts. I plantagets butik kan man både provsmaka och köpa te.

Det finns även vin- och tobaksodlingar på Azorerna.

Golf

På São Miguel finns det två natursköna golfbanor – Bathala och Furnas, som båda håller mycket hög standard.

Ponta Delgada

Huvudstad på Azorerna med 40.000 invånare, är en modern och färgrik stad fylld av många sevärdheter och trivsamma miljöer.

Fisk, skaldjur, kött , ost och vin är både gott och billigt och gör kvällarnas utflykter spännande.

Affärerna har det senaste i modeväg till lägre priser än i Sverige. Trottoarerna är mycket smala men mycket effektfullt utformade i vackert lagda mönster av svart och vit kullersten.

En resa till Azorerna är som en resa 30 år tillbaka i tiden. Här går allt sin gilla gång i ett lugnt och behagligt tempo.

Fakta

Huvudstad: Ponta Delgada på São Miguel med ca 40.000 invånare

Invånarantal: Ca 238.000 varav 130.000 bor på São Miguel

Språk: Portugisiska

Religion: Katoliker

Valuta: Euro

Statsskick: Republik

Yta: För alla nio öarna, 2.300 km2

Kostnadsläge: Lägre än i Sverige


Senast uppdaterad onsdag 17 augusti 2011 kl. 18:57