Bröllopstårta - råd & tips Bröllopstårta med blommor

Inte bara en söt bröllopsupplevelse utan ett skulpturalt mästerverk. Bröllopstårtan är i fokus på varje bröllop, så låt vår guide hjälpa er hitta den perfekta tårtan för er stora dag.Visst kan man baka sin bröllopstårta själv, men det är kanske inte någon bra idé eftersom den är väldigt komplicerad att göra. Enligt gammalt skrock anses det bringa olycka om bruden själv bakar bröllopstårtan. Även om man inte är skrockfull är det väl fel dag att utmana ödet.Oftast beställer man en bröllopstårta från ett bageri, minst en vecka i
förväg. Har ni anlitat en cateringfirma eller bokat festen på en
herrgård eller dylikt så ingår ofta bröllopstårta i deras erbjudande.Bröllopstårtor finns i alla former och storlekar. Det kan tyckas väldigt svårt att bestämma vilken typ ni ska välja till ert bröllop, men låt er ledas av er egen smak. Bestäm vilken smak ni vill ha och var säker på att designen av bröllopstårtan passar ert tema för bröllopet.Storlek på bröllopstårtanStorleken på er bröllopstårta beror på hur många gäster ni har bjudit. Om ni har sett en bröllopstårta som ni tycker om, men den är större än ni behöver, fråga konditorn om möjligheten att använda attrapper för några nivåer.

Konditorn

Ni kan välja bröllopstårta beroende på den som tillverkar den. Kanske har ni fått några rekommendationer från era vänner. Detta försäkrar att ni börjar på en nivå där smaker och presentation kommer att få er nöjda. Om ni inte har sett vad konditorn kan göra, be att få se bilder av de senaste skapelserna.

Smaktest

Låt er favoritsmak bestämma vilken smak och fyllning ni vill att er tårta ska ha. Be konditorn komma med förslag. Se till att att få ett smakprov innan ni bestämmer er. Se också till att smakprovet ser ut som det kommer att se ut på bröllopsdagen. Smörkräm, karamelldekorationer etc är ert val, så bara fråga konditorn vad som finns.

Säsong

Om ni har ett sommarbröllop, måste ni fråga proffsen vilka de bästa alternativen är. Ni kan behöva utesluta vissa dekorationer och glasyrer på grund av värme och fuktighet.

Typ av bröllop

Ert bröllopstema bör avspeglas i bröllopstårtan. Varför inte garnera tårtan i samma färg som bröllopsbuketten. Ni kan servera en bröllopstårta som är inspirerad av månaden som ni har ert bröllop. Om ni har ett sommarbröllop kan ni ha ett berg av minitårtor dekorerade i sommarens alla färger. Denna typ av bröllopstårta”har blivit ganska populär på senare år, då inga kladdiga uppskärningar behöver göras och portioneringen är mycket lättare.

Att beställa bröllopstårtaVad ska man tänka på när man ska beställa bröllopstårtan? Hur långt i förväg måste man beställa? Vilka fyllningar är vanligast?Vad ska man tänka på när man bokar en bröllopstårta?
Steg 1

  • Ta kontakt med företaget för att se att de har möjlighet att göra er bröllopstårta det datum ni önskar.

  • Tänk på vilken storlek den ska vara, dvs ungefärligt antal bitar ni önskar.

  • Fundera på om ni hämtar eller önskar ha tårtan levererad.

  • Tänk på vilken modell (ställning) ni önskar, så att den kan bokas upp i tid.


Steg 2

  • Boka in tid för konsultation samt provsmakning där ni bestämmer hur just er bröllopstårta skall utformas och smyckas.

  • Smakproverna får man ofta ta med hem för avsmakning så man i lugn och ro kan avgöra vilken fyllning man vill ha.

  • Ta gärna med er information och telefonnummer till florist och restaurang/cateringföretag ni anlitar i samband med bröllopet, samt färgprover och bilder.

  • Har ni en egen ritning eller skiss på hur ni önskar att tårtan ska se ut så kan den ofta användas som bas att utgå ifrån.

  • Vid leverans behövs även kontaktuppgifter till er ansvarige under bröllopsdagen/kvällen för att garantera leverans i rätt tid.

  • Fundera kring vad ni önskar ha överst på tårtan. Det finns många olika toppdekorationer (t ex brudpar) att välja på. Om ni hellre önskar en handgjord dekoration på toppen går det ofta att lösa.Hur långt i förväg måste jag beställa?
- Bröllopstårtor bör beställas i god tid, gärna flera månader i förväg för att du ska vara säker på att få din bröllopstårta av en viss butik. Vissa datum är mer populära än andra och blir fullbokade väldigt långt i förväg.

Hur lång tid tar det att tillverka en bröllopstårta?
- Det tar ca 5 arbetsdagar att tillverka en bröllopstårta och ca 3-4 dagar för övriga.

Vad kostar bröllopstårtor?
- Priset för tårtorna varierar från ca 50 kr per bit. Be gärna företaget om en offert om det är något särskilt ni önskar.

Hur stora respektive små tårtor kan jag beställa?
- Minsta storlek är ca 6 personer, dock kan det finnas olika minimigränser beroende på vad för tårta ni önskar.

Vad tillverkas blommor och andra dekorationer på tårtorna av?
- Oftast dekormassa (sockerpasta) men även marsipan, kristyr eller choklad.

Vad är sockerpasta eller dekormassa?
- Ett material liknande marsipan i konsistensen och som ursprungligen kommer från England. Nu tillverkas sockerpasta (sugarpaste) i Sverige, kallas för dekormassa och är nöt- & mandelfri. Det är ett mycket tacksamt material att arbeta i som tillåter väldigt skira och vackra dekorationer. Tårtan får dessutom en sammetsliknande yta.

Går det att dekorera tårtan med äkta blommor?
- Ja, det går att ordna en bröllopstårta med riktiga blommor.
bröllopstårta med blommor
Brukar tårtställningen ingå i priset?
- Hyra för tårtställningen ingår ofta i priset. Tänk på att lånad/hyrd måste lämnas tillbaka så fort som möjligt för att inte riskera att brudparet helgen efter ska stå utan tårtställning till sin bröllopstårta.

Påverkas fyllningen av utseendet på tårtan?
- Utseendet på tårtan påverkas inte av vilken fyllning man väljer. Tårtan kan vara helt vit på utsidan och ändå ha en mörk chokladfyllning inuti.

Vilka fyllningar är vanligast?
- Vi i Sverige föredrar bakverk som är luftiga och lätta. Vanligast är olika sorters moussefyllningar. T.ex. mörk chokladmousse med halloninteriör på färska hallon och mandelchokladbotten, eller vit chokladmousse med jordgubbskompott och sockerkaksbotten.

Hur skär man bröllopstårtan där alla tårtorna är uppbyggda direkt på varandra?
- Det är en metallställning inuti tårtan mellan varje plan som håller upp och stabiliserar varje våning. Man börjar överst och skär tårtbitar precis som vanligt och lyfter sedan bort metallbrickan som har små ben fastsatta i den, för att sedan fortsätta att skära på nästa våning.

Hur många våningar kan man göra bröllopstårtan där alla tårtorna är uppbyggda på varandra?
- Det är en metallställning inuti tårtan mellan varje plan som håller upp och stabiliserar varje våning. Därför går det att bygga upp väldigt många våningar.
Hela tårtan samt alla våningar anpassas efter hur många personer tårtan ska räcka till.

Louise Öbring Chokladhuset
Tack Louise Öbrink från Chokladhuset som har svarat på några av de vanligaste frågorna angående bröllopstårtor.

Bröllopstårta med vita rosor

Det kan tyckas enkelt, men ni bör känna till grunderna innan ni tar på er uppgiften att skära upp er bröllopstårta. Upptäck hur ni får ut det mesta av varje design och våning av tårtan.Tårtans placering
Se till att er bröllopstårta placeras så att alla era gäster kan se er när ni skär upp tårtan. Placera tårtan på ett bord som är dekorerat i linje med temat för ert bröllop. Kontrollera att ni har en kniv redo dekorerad efter er smak. Kom också ihåg att kniven kommer att finnas på era bröllopsfoton, så se till att den är speciell och inte bara en vanlig kökskniv.

Etikett
Det är etikett att tillkännage att ni ska ska skära upp tårtan. När ni skär upp tårtan tillsammans, ska brudgummens högra hand ligga över brudens högre hand. Den första biten ger brudgummen sin brud, varefter bruden ger sin brudgum nästa bit.
skära bröllopstårta

Timing

Som alltid betyder timingen allt. Normalt skär brudparet upp bröllopstårtan efter mottagningens lunch eller middag har serverats. Det är brukligt att skära upp bröllopstårtan tillräckligt tidigt, så att alla era gäster får en bit innan de går hem. Det är också viktigt att skära upp bitar och svepa in dem ifall gästerna vill ta en bit med sig hem.

Formen på bröllopstårtan
Runda och kronbladsformade tårtor kan skäras i kilar, medan ovala och fyrkantiga tårtor behöver få sina hörn avskurna, för att sedan lätt kunna skäras i rektangulära bitar.
Portionering av er tårta
Fråga er konditor om de tillhandahåller denna tjänst, inte alla gör det. Om de gör det, se till att få tala med den person som ska ges denna uppgift, så att denne förstår era behov. Be dem att se till att tårtan tas bort för att portioneras till gästerna.


Senast uppdaterad tisdag 11 oktober 2011 kl. 20:23