Muslimskt bröllop muslimskt brollop

Islam är en religion med många olika traditioner och ett muslimskt bröllop kan därför se ut på många olika sätt. Vi väljer att beskriva ett traditionellt bröllop, men är medvetna om att finns mer moderna varianter.
Det finns fem grundregler för en muslim: Trosbekännelsen, Bönen, Fastan, Allmosegivandet och Vallfärden.

Ett äktenskap är ett kontrakt mellan man och kvinna, som sker i närvaro av vittnen och kvinnans förmyndare.

Före vigseln brukar vänner och släktingar fira det blivande paret i sina respektive föräldrarhem. Därefter förs bruden till vigsellokalen där brudgummen väntar. Vigseln kan ske i en moské men även hemma eller i en samlingslokal.

Själva vigselakten är oftast en enkel ceremoni, där det blivande paret inför sin gud förklarar att de nu hör ihop. Därefter läses Koranen. Det behöver inte vara en präst, en imam, som viger paret, utan vilken muslimsk man som helst kan göra det. Bruden leds oftast in av sin far eller en bror och vittnen till vigseln är två vuxna muslimska män.

De båda huvudriktningarna inom isalm, shia och sunna, säger att kvinnan får gifta sig med vem hon vill. Enlig islam kan en muslimsk man gifta sig med en kvinna som har en annan religion, men en muslimsk troende kvinna kan bara gifta sig med en muslimsk man.

Före vigseln skrivs ett kontrakt avseende brudgummens gåva till bruden. Detta kontrakt innebär nästan alltid en summa pengar och kontraktet ska undertecknas av vittnen.

Efter vigseln går det nyblivna paret ut tillsammans. När de kommer fram till dörren gäller det att vara snabb och sätta sin fot över den andres. Enligt gammal sed är det nämligen så att den gör det först kommer att få makten i äktenskapet!

Bruden ska helst vara praktfullt klädd, antingen traditonellt eller i vit brudklänning. Ett muslimskt bröllop kan pågå i flera dagar. Om bruden kommer från en välbärgad familj kan hon ha flera bröllopsklänningar.

Gästerna har sina vackraste kläder. Enligt muslimsk sed ska kvinnornas kläder täcka armar och ben och de ska helst också ha en slöja över håret. Bröllopspresenterna, som ofta innebär att man skänker pengar, lämnas till brudparet när bröllopsfesten är över.

Bröllopsfesten ska vara så storslagen som möjlig med många gäster, sång och dans och mycket mat och dryck, men inte alkohol, och en stor bröllopstårta. Bröllopsfesten kan äga rum dagen efter vigseln.

Det är brudgummens uppgift att ordna vigsellokal, vigselförrättare och att arrangera festen. Bröllopsmaten ansvarar de båda släkterna för tillsammans.

Är paret praktiserande muslimer kommer förmodligen bröllopsfesten att äga rum i skilda lokaler för män och kvinnor.

Det är möjligt att skiljas om man är muslim.


Senast uppdaterad måndag 5 september 2011 kl. 09:28