Bröllop i Stockholm

Att gifta sig i Stockholm


Dagens bröllop har många anor kvar från hur det såg ut för länge sedan. Både de kyrkliga och borgerliga vigslarna har kvar många av de punkter som var med från förr.


Bland annat så har alltid själva ceremonin en tydlig början, ofta med en inmarsch, och ett tydligt slut. Näst intill alltid utbyter brudparet ringar eller någon annan slags gåva och det finns alltid en vigselförrättare med som förkunnar orden ”tager du…”


Däremot ser man att bröllopen idag många gånger lägger mycket vikt vid upplevelsen, ofta finns ett specifikt tema som genomsyrar både ceremoni och fest. Fler och fler har mindre, mer intima bröllop där endast de närmaste är med men många gånger tas svängarna ut ordentligt och pampiga och lite spektakulära entréer så som fallskärmshopp eller helikopterfärder oftare dyker upp idag.


Förr hade man en bröllopsliturgi som följdes till punkt och pricka, medan man idag oftare och oftare byter ut delar ur denna lista. Däremot måste ”tager du…” vara med och dessa ord måste sägas av en giltig vigselförrättare eller präst för att gälla.


Genomsnittsbröllopet kostar mellan 70 och 80 000 kr med allt som räknas dit så var noga med att göra en budget och börja spara i tid.


Då man idag är väldigt mån om att göra sitt bröllop personligt så blir plats, mat och musik väldigt viktiga delar i själva bröllopet.


Att gifta sig i kyrkan i Stockholm


För att få gifta sig kyrkligt ställs två krav på dem som gifter sig.


1. Minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan.


2. Man måste ha ansökt om hindersprövning och fått önskan godkänd. Detta görs hos Skatteverket.


Exempel på hinder kan vara att man är för nära släkt eller att en eller båda redan är gifta med någon annan. 


I samband med hindersprövning skickar man in en blankett där man anger vilket efternamn man tar.


(tänk på att ni kan behöva ansöka om nytt pass, körkort och så vidare om ni byter namn.)


Givetvis behövs en präst, två vittnen och en eller två ringar, efter eget val.


Se till att boka kyrka i god tid!


Själva bröllopet måste inte ske i en kyrka, men de flesta väljer det ändå av praktiska och stämningsmässiga skäl. Det finns ju många gånger gott om sittplatser för alla, tak över huvudet, ljudanläggning, orgel och så vidare.


För att vara säker på att man får vigas i den kyrka man vill så är det viktigt att man är ute i tid. I vissa fall kan det handla om att boka kyrka så långt i förväg som ett år. Detta gäller i synnerhet om det handlar om populära bröllopsdagar eller populära bröllopskyrkor. Bästa tipset är att fråga i den församling ni ska gifta er i om hur tidigt ute ni behöver vara.


Det är viktigt att vara ute i god tid med att boka den kyrka man vill vigas i. I vissa fall i så god tid som ett år i förväg. Detta särskilt om det är en populär kyrka eller en populär tidpunkt som pingst eller speciella datum. Fråga i den församling ni önskar gifta er hur långt före ni behöver boka er vigsel.


Får man välja präst?


Ja det får man! Detta behöver man meddela församlingen man gifter sig i så att de inte bokar upp någon av deras egna präster.


Kostar det något att gifta sig i kyrkan?


Nej det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan. Gifter man sig i en annan församling än den egna behöver ni ta med er en blankett som vigselförrättaren ska fylla i för församlingarnas egen bokföring.


Blanketten kan man antingen hämta i hemförsamlingen eller i den församling där vigselkyrkan är belägen.


Måste man gifta sig i kyrkan?


Nej det måste man inte. Plats för bröllopet går att diskutera med prästen som ska viga er.


Boka vigsel i någon av Svenska kyrkans kyrkor i Stockholm Blankett för hindersprövning Blankett för namnändring


Borgerlig vigsel i Stockholm


Även vid borgerlig vigsel gäller hindersprövning. Länk om hindersprövning vid vigsel.


Om du inte är skriven i Sverige


För att få mer information om vad som gäller om en eller båda makarna är skrivna i annat land än Sverige, vänd er till skatteverket.


Vittnen


Vid borgerlig vigsel ska två vittnen närvara för att bevittna vigseln. Dessa kan vara nära vänner eller släktingar till brudparet.


Vigselförrättare


Ni behöver boka vigselförrättare till er vigsel. Ta en kontakt med vigselförättare som tjänstgör vid ert vigseldatum.


Man följer ett vigselformulär vid borgerlig vigsel och det är vigselförrättarens ansvar att underrätta Skatteverket och Länsstyrelsen om vigseln.


Var kan man ha vigselakten?


Platsen för ceremonin är väldigt mycket upp till er som ska vigas men vanligast är att vigseln sker i Stadshuset.


Sker vigseln i Stadshuset måste man vara ute i god tid då det ofta är flera månaders väntetid. Det är också vanligt att ha önskemål, det fungerar som så att man får ha önskemål om två datum som redan är fullbokade, blir det avbokningar blir man då kontaktad per epost om detta. Det är relativt vanligt med avbokningar.


En annan viktig detalj är att det som allra mest får vara 15 gäster till vigseln då lokalerna är små, det samma gäller foajen utanför själva vigselrummet. Försök vara där tidigast 15 minuter innan utsatt tid, i annat fall kan ni få vänta utomhus.


Vigsel i Stadshuset sker helgfria lördagar mellan 14 och 18.


Vad kostar det att gifta sig borgerligt?


Det är kostnadsfritt att viga sig borgerligt i Borgerligt. Vill man att vigseln ska vara någon annanstans än i Stadshuset tar man en kontakt med vigselförrättare och kommer överens om plats och tid. Eventuell resekostnad för vigselförrättaren får man själv stå för.


Länk till frågor och svar om borgerlig vigsel i Stockholm Länk till ytterligare information gällande borgerlig vigsel i Stockholm

Till bröllopet


Calligraphen

Bröllopsföretag i StockholmBergendal Herrgården
Bergendal / Herrgården

Arrangera bröllopet i genuin herrgårdsmiljö inspirerad av arkitektur från 1700–talet

Bilförmedlingen
Bilförmedlingen

Häst och vagn, veteranbilar, sportbilar, limousine, båtar, flygplan. All form av transport.

Clustret Gamlastan
Clustret Gamla Stan

Clustrets festvåning är belägen i centrala Stockholm i en byggnad från 1910. Lokalen har ett vackert trägolv och högt ta..


Happy Day

Köp din nästa bröllopspresent på happy-day.se. En upplevelsepresent är garanterad succé för brudparet och ger dem ett minne för livet!

HÖGTIDSPORTALEN

Förmedling av högkvalitativ musik för livets viktigaste stunder!

Jessica Isacsson

Sång och musik till vigseln - Jag arbetar som professionell sångerska och har under åren hjälpt många nöjda bröllopspar att få sin önskesång framförd på den stora dagen. Varmt välkomna att kontakta mig för mer information!


Kristinehovs Malmgård
Kristinehovs Malmgård / Kristinasalen

Kristinasalen är en stor bröllopslokal inredd i elegant sengustaviansk stil, belägen i Kristinehovs Malmgård.

Skansen Gustavianska
Skansen / Gustavianska Våningen

Elegant bröllopslokal i anslutning till Restaurang Solliden med en underbar utsikt över Djurgården och Stadsgården.

Sundby Gård

Bröllopsmiddagen precis vid vattnet. Miljö utöver det vanliga. Välrenommerat kök och servering.


Taltips
Taltips

Hos Taltips får du hjälp med bröllopstalet. Du kan köpa färdigskrivna tal till bröllopet eller få hjälp att skräddarsy ett eget.

Vanbruun Logo
VANBRUUN

VANBRUUN.COM erbjuder smycken och diamanter till vigsel, förlovning och även andra tillfällen på ett modernt sätt. Allt sker online till priser som är 30-70% lägre än i vanliga butiker.