Bröllop i Tyresö

Att gifta sig i TyresöDagens bröllop har många anor kvar från hur det såg ut för länge sedan. Både de kyrkliga och borgerliga vigslarna har kvar många av de punkter som var med från förr.

Bland annat så har alltid själva ceremonin en tydlig början, ofta med en inmarsch, och ett tydligt slut. Näst intill alltid utbyter brudparet ringar eller någon annan slags gåva och det finns alltid en vigselförrättare med som förkunnar orden "tager du…"

Idag lägger många stor vikt vid upplevelsen, ofta finns ett specifikt tema som genomsyrar både ceremoni och fest. Fler och fler har mindre, mer intima bröllop där endast de närmaste är med men många gånger tas svängarna ut ordentligt och pampiga och lite spektakulära entréer så som fallskärmshopp eller helikopterfärder oftare oftare upp idag.

Förr hade man en bröllopsliturgi som följdes till punkt och pricka, medan man idag oftare och oftare byter ut delar ur denna lista. Däremot måste "tager du…" vara med och dessa ord måste sägas av en giltig vigselförrättare eller präst för att gälla.

Genomsnittsbröllopet kostar mellan 70 och 80 000 kr med allt som räknas dit så var noga med att göra en budget och börja spara i tid.

Då man idag är väldigt mån om att göra sitt bröllop personligt så blir plats, mat och musik väldigt viktiga delar i själva bröllopet.

Att gifta sig i kyrkan i TyresöTyresö kyrka är en av Sveriges mest populära vigselkyrkor och ligger idylliskt på en höjd omgiven av ängar, Tyresö Slott och den vackra slottsparken längs med vattnet.
Tyresö kyrka är en så kallad salkyrka, gjord i tegel och byggdes under åren 1638 - 1640 av Gabriel Oxenstierna. Kyrkan skulle vara gravkyrka för släkten Oxenstierna och samtidigt slottskyrka till det närbelägna Tyresö slott.
Arkitekt för kyrkan var murmästare Hans Ferster och kyrkan är en blandning av sengotik och renässans. Kyrkan är omgiven av en mur från 1646, på murens utsida finns det fästanordningar med gårdsnamn, för att binda hästar när man var i kyrkan.
För att få gifta sig kyrkligt ställs två krav på dem som gifter sig.

1. Minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan.
2. Man måste ha ansökt om hindersprövning och fått önskan godkänd. Detta görs hos Skatteverket. Exempel på hinder kan vara att man är för nära släkt eller att en eller båda redan är gifta med någon annan.
I samband med hindersprövning skickar man in en blankett där man anger vilket efternamn man tar (tänk på att ni kan behöva ansöka om nytt pass, körkort och så vidare om ni byter namn). Givetvis behövs en präst, två vittnen och en eller två ringar, efter eget val. Hindersprövning och vigselintyg skickas till församlingsexpeditionen eller överlämnas till prästen vid vigselsamtalet.
Se till att boka kyrka i god tid!
Själva bröllopet måste inte ske i en kyrka, men de flesta väljer det ändå av praktiska och stämningsmässiga skäl. Det finns ju många gånger gott om sittplatser för alla, tak över huvudet, ljudanläggning, orgel och så vidare.
För att vara säker på att man får vigas i den kyrka man vill så är det viktigt att man är ute i tid. I vissa fall kan det handla om att boka kyrka så långt i förväg som ett år. Detta gäller i synnerhet om det handlar om populära bröllopsdagar eller populära bröllopskyrkor. Bästa tipset är att fråga i den församling ni ska gifta er i om hur tidigt ute ni behöver vara.

Får man välja präst?
Ja det får man! Detta behöver man meddela församlingen man gifter sig i så att de inte bokar upp någon av deras egna präster. Prästen får sen kontakta Tyresö Kyrkas kyrkoherde Michael Öjermo på tel 08-410 937 04 eller michael.ojermo@svenskakyrkan.se.
I Tyresö kyrka finns plats för 160 personer, plus ytterligare ett tiotal på extra stolar. Församlingens präster, musiker och vaktmästare nås alla genom växeln 08-410 937 00, måndag-torsdag kl. 8-12, 13-17, fredag kl 8-12, 13-15.

Kostar det något att gifta sig i kyrkan?
Nej det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan. Gifter man sig i en annan församling än den egna behöver ni ta med er en blankett som vigselförrättaren ska fylla i för församlingarnas egen bokföring.

Blanketten kan man antingen hämta i hemförsamlingen eller i den församling där vigselkyrkan är belägen.

Måste man gifta sig i kyrkan?
Nej det måste man inte. Plats för bröllopet går att diskutera med prästen som ska viga er.

Boka vigsel i någon av Svenska kyrkans kyrkor i Tyresö Blankett för hindersprövning Blankett för namnändring

Borgerlig vigsel i TyresöÄven vid borgerlig vigsel gäller hindersprövning. Länk till blankett för hindersprövning om detta finns här.
Om du inte är skriven i Sverige
För att få mer information om vad som gäller om en eller båda makarna är skrivna i annat land än Sverige, vänd er till skatteverket.
Vittnen
Vid borgerlig vigsel ska två vittnen närvara för att bevittna vigseln. Dessa kan vara nära vänner eller släktingar till brudparet.
Ansökan
Anmäl önskad tid för borgerlig vigsel till Tyresö Kommuns servicecenter.
https://www.tyreso.se/omsorg--stod/stod-for-vuxna-och-familjer/vigsel.html
Kostnad
Vid av- och ombokning tillkommer en avgift på 900 kr. Om ingen av parterna är folkbokförd i Tyresö betalar ni en avgift på 500 kronor. Avgiften faktureras.
Vigselförrättare i Tyresö
På Tyresö kommuns hemsida finner du de som är vigselförrättare i Tyresö, https://www.tyreso.se/omsorg--stod/stod-for-vuxna-och-familjer/vigsel/kontaktuppgifter-till-vigselforrattare-i-tyreso.html
Var kan man ha vigselakten?
Ni väljer själva vart ceremonin ska äga rum, sker den i kommunens regi är det i vigselrummet i kommunhuset, Tyresö Centrum, Marknadsgränd 2. Vill man vara på annan plats bokar man det själv. Kostnader i samband med en vigsel utanför kommunhuset, exempelvis resor för vigselförrättaren eller annat, bekostas av paret efter överenskommelse med vigselförrättaren. Kontakta Tyresö Kommuns servicecenter för mer information på 08-578 298 00 eller servicecenter@tyreso.se.
Länk till information om borgerlig vigsel i Tyresö

Bröllopsföretag i TyresöAnnika Bertilsdotter Guldsmed AB

Jag är guldsmed och tillverkar vigselringar i Gamla stan i Stockholm. Du kan titta på bilder på hemsidan och sen komma in till butiken och diskutera vidare.

Bilförmedlingen
Bilförmedlingen

Häst och vagn, veteranbilar, sportbilar, limousine, båtar, flygplan. All form av transport.

Happy Day

Köp din nästa bröllopspresent på happy-day.se. En upplevelsepresent är garanterad succé för brudparet och ger dem ett minne för livet!


Jessica Isacsson

Sång och musik till vigseln - Jag arbetar som professionell sångerska och har under åren hjälpt många nöjda bröllopspar att få sin önskesång framförd på den stora dagen. Varmt välkomna att kontakta mig för mer information!

Taltips
Taltips

Hos Taltips får du hjälp med bröllopstalet. Du kan köpa färdigskrivna tal till bröllopet eller få hjälp att skräddarsy ett eget.